Anunţul premierului a venit la puţin timp după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut primului-ministru să-l demită pe Darius Vâlcov, urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă în perioada în care era primar al oraşului Slatina.

"Am discutat astăzi la prânz cu domnul Darius Vâlcov, care bineînţeles că mi-a înaintat demisia domniei sale. Am vorbit apoi pe după-amiază, spre seară şi cu preşedintele. Aştept de la domnul Vâlcov, care a avut un rol foarte important şi pozitiv, ca în zilele următoare să termine proiectul de Cod Fiscal. Iar imediat o să mă gândesc la cel care v-a fi numit şi îi voi înainta propunerea preşedintelui. I-am acceptat demisia, însă i-am cerut ca în zilele imediat următoare, cred că miercuri era termen, să prezinte proiectul de Codul de procedură fiscală şi Codul Fiscal pentru că dincolo de persoana domnului Vâlcov, a mea, a altcuiva, pentru România este un lucru foarte important să avem aceste proiecte ", a anunţat premierul Victor Ponta, în direct la România TV.

Premierului Ponta a mai declarat că duminică a discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis despre demisia lui Darius Vâlcov.

Klaus Iohannis i-a cerut premierului Victor Ponta să-l revoce din funcţia ministru al Finanţelor pe Darius Vâlcov, după ce procurorii DNA au anunţat vineri începerea urmăririi penale pentru trafic de influenţă în perioada în care era primar în Slatina.

"Având în vedere că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de ministrul Finanțelor, domnul Darius Vâlcov, m-aș fi așteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcție, înțelegând că afectează activitatea și credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat.

În această situație, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcția de ministru al Finanțelor a domnului Darius Vâlcov”, se arată într-un comunicat de presă al lui Klaus Iohannis, postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

DNA a anunțat vineri seară că a fost dispusă efectuarea urmăririi penale față de ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, pentru trafic de influență în calitate de primar al municipiului Slatina.

Darius Vâlcov este acuzat că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina pentru a acorda contracte cu municipalitatea unor firme.

"În 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări", se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion la momentul efectuării plăților de către Compania de Apă Olt, primind banii în pungi de plastic, în tranșe cuprinse între 400.000 și 1.000.000 de lei.

Darius Vâlcov s-ar fi întâlnit cu apropiați ai săi într-un cimitir din București, unde i-ar fi asigurat că își asumă el totul, reiese din interceptările altor persoane implicate în dosarul ministrului de finanţe.

În referatul prin care procurorii au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție arestarea preventivă a actualului primar al municipiului Slatina, Minel Prina, se află transcrise pasaje din conținutul convorbirilor purtate în mediul ambiental între Mocanu Marian Alexandru, reprezentant al SC MKS Still Grand Serv SRL, și Timofte Petre Bogdan, reprezentant a SC Bogmar Pro Design SRL.

Cele două firme erau folosite pentru a mijloci plata unor mari sume de bani în contul unor contracte fictive încheiate între SC Tehnologica Radion SRL (companie care obținea lucrări din bani publici de la Primăria Slatina) și SC Plus Confort SRL, firmă controlată de Petre Lucian Sușală (fostul șofer al lui Darius Vâlcov).

Traian Băsescu a cerut REVOCAREA lui Darius Vâlcov

"Domnule președinte Iohannis, domnule prim-ministru Ponta, știu că este weekend, dar ministrul de finanțe al României a fost pus sub învinuire pentru presupuse fapte de corupție (nu spun că este vinovat). Vă rog, înțelegeți că orice oră întârziere în remanierea ministrului de Finanțe Vâlcov are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe piețele financiare, dar și pe cursul de schimb. Faceți remanierea domnului Vâlcov înainte de ziua de luni", a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și