Măsura ar fi trebuit să se aplice începând de miercuri, 1 ianuarie, dar Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență prin care se amână aplicarea ei până la începutul lunii aprilie 2020,

De asemenea, persoanele care au cumpărat sau vor cumpăra o cartelă până la acea dată vor fi nevoite să își înregistreze datele de identificare până la 1 septembrie 2020.

Guvernul a prelungit cu trei luni, până la 31 martie 2020, termenul până la care operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să vândă noile cartele SIM preplătite numai după ce obțin de la utilizatori date personale precum nume, prenume, adresă, CNP etc.

Modificarea a fost făcută recent, prin Ordonanța de Urgență 89/2019. Reprezentanții Executivului au motivat schimbarea prin faptul că termenul de 1 ianuarie 2020 ar fi fost imposibil de aplicat, în condițiile în care actul care a introdus această obligație este atacat la Curtea Constituțională.

Avocatul Poporului a atacat Ordonanța de Urgență la Curtea Constituțională subliniind că argumentele din OUG nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată.

„Ordonanța de urgență (n.a privind vanzarea prepay doar cu buletinul) este în vigoare. Termenul de implementare este însă prea scurt și un alt motiv pentru care dorim extinderea acestui termen este și pentru o armonizare cât mai corectă cu operatorii astfel încât acest act normativ să fie implementat cu succes. Detaliile tehnice privind modul de implementare a acestei Ordonanțe care vizează colectarea datelor prepay rămân încă în discuție”, a precizat vineri pentru HotNews.ro deputatul PNL, Pavel Popescu, membru în Comisia IT din Camera Deputaților.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și