COVID-19 se dovedește mortală în aproximativ 3,5% din cazurile confirmate. În comparație, gripa sezonieră ucide doar 0,1% dintre pacienți, așa cu relatează și Science Alert.

“Există încă o incertitudine considerabilă în ceea ce privește rata de fatalitate a COVID-19 și aceasta variază probabil în funcție de calitatea asistenței medicale locale”, a declarat Francois Balloux, profesor de biologie la University College London.

Dar adevăratul pericol de coronavirus nu este decesul. Experții spun că sistemele de sănătate ar putea fi ușor copleșite de numărul de cazuri care necesită spitalizare și de faptul că acești pacienți au nevoie de ventilație.

O analiză a 45.000 de cazuri confirmate în China, locul unde a apărut epidemia, arată că majoritatea deceselor a fost în rândul persoanelor în vârstă (14,8% mortalitate în rândul celor peste 80 de ani). Însă un alt studiu a arătat că 41% dintre cazurile grave au apărut în rândul celor sub 50 de ani, comparativ cu 27% în rândul celor peste 65 de ani.

“Este adevărat că, dacă ești mai în vârstă, ai un risc mai mare, dar cazuri grave se pot întâmpla și la tineri”, a declarat vicepremierul francez al sănătății, Jerome Salomon.

Experții estimează că fiecare bolnav de COVID-19 infectează între doi până la trei alți pacienți. Este o rată de reproducere de până la două ori mai mare decât gripa sezonieră, care infectează de obicei 1,3 persoane noi per pacient.

De asemenea Salomon a subliniat că oamenii trăiesc cu gripa de mai bine de 100 de ani. “Am studiat-o îndeaproape, acest nou virus seamănă cu gripa în termeni de simptome fizice, dar există diferențe uriașe”, spune acesta.

Sute de cercetători din întreaga lume lucrează frenetic pentru a găsi un vaccin COVID-19, dar procesul de dezvoltare, în vreme ce coronavirusului se extinde alarmant.

Cu toate acestea, noul coronavirus împărtășește unele caracteristici cu gripa, în special măsurile pe care fiecare dintre noi le putem lua pentru a încetini rata infecției: spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun, evitați să vă atingeți fața și purtați o mască de protecție dacă sunteți bolnav.

Ministerul Sănătății din Franța spune că doar două din 10 persoane se spală regulat pe mâini după ce au folosit baia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet