Vom putea merge din nou la hoteluri, pensiuni și restaurante, respectând însă un set de reguli care vor fi puse pe hârtie în zilele următoare. Cei vaccinați sau cei care au făcut boala și au anticorpi vor avea acces liber, ceilalți vor fi testați la intrare.

Călătoriile în interiorul țării nu vor fi limitate, iar certificatul verde european va putea fi folosit pentru deplasările internaționale.

În urma întâlnirii pe care au avut-o cu premierul Florin Cîțu, reprezentanții industriei ospitalității au anunțat primele măsuri: de la 1 iunie restaurantele se vor redeschide la interior, cu cel mult jumătate din mese, iar accesul clienților se va face în anumite condiții.

Dacă sunteți vaccinați sau ați făcut boala și aveți anticorpi ar fi bine ca atunci când ieșiți la restaurant să aveți în buzunar și dovada. Pe baza ei veți putea ocupa o masă în interior. Adeverința de vaccinare poate fi descărcată și pe telefon de pe site-ul ww.renv.ro, unde trebuie să vă logați cu adresa de e-mail folosită la vaccinare și să apăsați pe butonul de descărcare.

Pentru restul clienților, reprezentanții industriei ospitalității propun testarea rapidă la intrarea în local, pe cheltuiala restaurantului. Cei care vor refuza testarea vor fi poftiți pe terasă.

Dragoș Petrescu, președintele asociației HORA: „Cei care vor fi testați rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost, între 2 și 3 euro, care va fi un cost de testare rapidă, este un cost asumat de către operatori.”

Unii spun însă că aceste cheltuieli suplimentare vor duce la creșterea prețurilor din meniu.

Petru Dobre, manager restaurant: „Va fi necesar să angajăm personal medical care să facă această testare, adică personal de specialitate și în momentul în care oaspetele o să ajungă și nu o să ne poată prezenta unul dintre cele două documente, testarea se va face într-un spațiu amenajat, bineînțeles, de către personalul autorizat.”

George Țicu, administrator restaurant: „Mai costa 2, 3 euro un set de mănuși pe care trebuie să le poarte ospătarul, 2, 3 euro un set de măști, 5,6 euro un dezinfectant și la final, când tragem linie, nu sunt doar 2, 3 euro, iar toți acești bani se vor reflecta în prețul produselor care vor fi pe masă, că vă dați seama, toată lumea muncește ca să câștige.”

Pentru un plus de siguranță, angajații din domeniul ospitalității vor avea prioritate la vaccinare în perioada următoare, dar nu e clar, deocamdată, când va începe imunizarea lor. Va fi lămurit și acest aspect în zilele următoare, când vor avea loc mai multe întâlnirii cu reprezentanți din Ministerul Sănătății și Comitetul de vaccinare.

Sebastian Puznava, administrator hotel: „Susținem și noi această propunere, deoarece cei care lucrează în restaurante și hoteluri intră în contact direct cu absolut toți clienții.”

Ospătar: „Sunt în șomaj de două luni de zile și vă dați seama că e destul de greu să stăm, să așteptăm și dacă s-ar face vaccinul cred că ar fi foarte bine pentru noi.”

Pe 1 iunie, odată cu așteptata revenire la normalitate, începe oficial și sezonul turistic de vară. Călătoriile în interiorul țării nu vor fi condiționate de acel certificat european de vaccinare, lucru punctat de premierul Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîțu: „Nu vrem să discriminăm pe nimeni și nu sunt adeptul ideii de a diviza populația în „vaccinați” și „nevaccinați”. În nici un caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în țară pe baza acestui criteriu.”

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: „România își va asuma acest certificat digital în ceea ce privește deplasările internaționale, dar pentru deplasările interne se dorește să nu existe restricționare, adică să fie vacanță pentru toți.”

Regulile care vor fi impuse în hoteluri vor fi stabilite, în curând, de responsabili.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet