Inima este fără îndoială un organ deosebit de sensibil la emoțiile negative. Este bine cunoscut Take-Tsubo sau sindromul inimii frânte, care provoacă simptome apropiate de infarct. Noul studiu efectuat la Universitatea din Aarhus și publicat în revista Openheart a British Medical Journal (BMJ) arată de această dată că, după pierderea tovarășului de viață, riscul de fibrilație atrială (sau fibrilație auriculară) este mai mare. În luna care urmează decesului, acesta crește cu 41%.

Studiul a fost realizat pe circa 88.000 de persoane spitalizate între 1995 și 2014, diagnosticate cu aceste simptome. "Aceste rezultate arată că un nivel ridicat de stres poate duce la creșterea riscului apariției unei fibrilații auriculare", subliniază autorii cercetării.

După decesul partenerului de viață, cele mai expuse au fost persoanele sub 60 de ani. Conform cercetătorilor, persoanele care își pierd tovarășul de viață sunt deosebit de sensibile în cele 15 zile de după deces. Apoi, de-a lungul unui an, riscul scade până la nivelul normal, încheie pourquoidocteur.fr.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și