Asocierile extrem de riscante au fost puse în evidență în urma analizării a cinci parametri: fumatul, consumul de alcool, durata somnului, timpul petrecut în poziția șezând și activitatea fizică, relatează miercuri passionsante.be. Cercetători australieni de la Sax Institute arată că, dacă se ia în considerare un factor de risc izolat, fumatul se asociază cel mai puternic cu riscul de deces prematur.

În privința factorilor de risc asociați, oamenii de știință prezintă următoarea situație:
—fumat + consum masiv de alcool + lipsa somnului: riscul crește de 4,7 ori
—inactivitate fizică + poziție șezând prelungită + durată excesivă a somnului: riscul se mărește de 4,2 ori
—fumat + abuz de alcool: de 2,8 ori
—inactivitatea fizică + durată prea lungă a somnului: de 2,7 ori
—inactivitate fizică + poziție șezând prelungită + lipsa somnului: de 2,6 ori
—consum excesiv de alcool + inactivitate fizică + poziție șezând prelungită: creștere de 2,4 ori a riscului de deces prematur.

Sunt posibile și alte combinații. Ceea ce pune în evidență studiul cercetătorilor australieni este locul foarte important al somnului și al sedentarismului în riscul de deces prematur, cele două elemente jucând un rol cheie prin ele însele și cu atât mai mult dacă se adaugă la alți factori de risc major, cum ar fi fumatul.

Este esențială corectarea fiecărui comportament izolat, dar la fel de importantă este și acțiunea asupra combinațiilor, concluzionează cercetătorii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet