Astfel, madrilenilor li se permite în continuare să părăsească localitatea, în ciuda restricțiilor impuse inițial de autorități. Decizia instituirii unui 'lockdown' în această regiune fusese luată de Ministerului spaniol al Sănătăţii, dar a fost atacată în justiţie de guvernul regional, care a invocat o imixtiune a guvernului central în competenţele sale şi a cerut suspendarea aplicării noilor măsuri, notează Agerpres. În virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor.

Instanța din Madrid refuză lockdown-ul ca măsură de stopare a Covid-19

Instanţa şi-a motivat hotărârea de respingere a restricţiilor de deplasare prin faptul că ele 'îngrădesc drepturile şi libertăţile fundamentale' şi 'constituie o ingerinţă a puterilor publice în drepturile fundamentale ale cetăţenilor fără o autorizaţie legală', informează sursa citată.

Jurnaliștii de la El Pais scriu că justiția spaniolă este conștientă de ”gravitatea fără precedent a crizei de sănătate”, precum și de „necesitatea de a adopta măsuri imediate și eficiente de diferite tipuri pentru a proteja sănătatea cetățenilor, de a controla răspândirea bolii și de a întări sistemul național de Sănătate, care ar putea include măsuri limitative ale drepturilor fundamentale cu un domeniu mai mare sau mai mic”.

Chiar și așa, decizia guvernului spaniol de a introduce lock-down, astfel încât locuitorii Madridului şi din nouă localităţi învecinate să nu poată părăsi orașele decât în câteva situaţii precise, cum ar fi mersul la serviciu, la medic sau la şcoală, a fost invalidată de Tribunalul de la Madrid.

Guvernul regional al Madridului, condus de Partidul Popular (PP), deşi a respins restricţiile de intrare şi ieşire din localităţi, a instituit pe 21 septembrie pentru două săptămâni măsuri de limitare a deplasările în cartierele Madridului şi în împrejurimi, acolo unde numărul noilor cazuri de COVID-19 este mai ridicat.

32.486 de oameni au murit din cauza Covid-19 în Spania

Spania a raportat 261 de decese cauzate de Covid-19, potrivit buletinului informativ din 8 octombrie 2020. Bilanțul total al morților ajunge astfel la 32.486. În ceea ce privește cazurile confirmate, sunt 825.410, cu 11.998 înregistrate în ultimele 24 de ore.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet