Plenul CSM a admis rapoartele Inspecției Judiciare, care în urma verificărilor efectuate a concluzionat că afirmațiile publice făcute de Elena Udrea, Kelemen Hunor și Adrian Sârbu au fost de natură să afecteze independența sistemului judiciar în ansamblul său, dar și a judecătorilor și procurorilor care au lucrat în cauzele despre care cei trei au făcut vorbire.

În 2 februarie, conducerea CSM a sesizat IJ să verifice dacă declarațiile făcute de deputatul Elena Udrea aduc atingere independenței procurorilor DNA și sistemului judiciar.

"Ca urmare a afirmațiilor lansate în ultima perioadă în spațiul public de Elena Udrea, membru al Camerei Deputaților, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activități desfășurate la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității procurorilor DNA, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", preciza sursa citată.

La aceeași dată, conducerea Consiliului a sesizat Inspecția Judiciară și în cazul declarațiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre dosarul "privatizărilor strategice" în care a fost condamnat și fostul ministru Zsolt Nagy.

"Ca urmare a afirmațiilor domnului Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, în cuprinsul cărora a făcut referire la dosarul "privatizărilor strategice", în care a fost condamnat și fostul ministru Nagy Zsolt, apreciind că acesta "...a fost nedreptățit și a fost sancționat ... Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupție. Nu există nicio dovadă împotriva lui, ...", conducerea Consiliului (...) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", arăta CSM.

În cazul afirmațiilor lui Adrian Sârbu, sesizarea IJ a fost făcută de conducerea CSM în 3 februarie.

"Ca urmare a afirmațiilor lansate în spațiul public de Adrian Sârbu, acționar majoritar al Mediafax Group, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activitățile desfășurate în dosarul "Mediafax", instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, conducerea CSM (...) a sesizat IJ în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității procurorilor PÎCCJ, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", preciza CSM.

Cu prilejul acestor anunțuri, CSM a solicitat tuturor factorilor implicați să aibă în vedere faptul că "sunt în desfășurare proceduri judiciare și este necesar să fie respectată obligația de rezervă ce incumbă fiecărei persoane pentru a se evita prejudicierea unor instituții fundamentale ale statului de drept".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și