"Comisia Nana, comisie pe care a cerut-o Victor Ponta ca să ancheteze o afacere privată. Dacă ar fi citit cele trei hotărâri succesive ale CCR ar fi constatat că persoanele private nu pot fi chemate în fața unei comisii și nici anchetate, rolul constituțional al Parlamentului fiind acela de a controla Guvernul, nu persoane private. Persoanele private, dacă ai suspiciuni, faci reclamații la Parchet. Consider că este un abuz formarea comisiei parlamentare pentru investigarea achiziției de teren a familiei mele", a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că premierul Victor Ponta "a coborât în mocirlă" dezbaterea și disputa politică.

Șeful statului a ținut să menționeze cum a început, în opinia sa, Comisia Nana.

"Prima dată premierul și ciracii lui au lansat ipoteza credit ilegal. S-a făcut comisie la Senat, am și eu raportul, au fost și declarațiile publice, creditul a fost perfect legal. Pe urmă s-a trecut la faza a doua a minciunilor. Terenul este la Fundulea, de la stațiunea de cercetări. Au început să vină documentele, s-au dumirit că nu are nicio legătură terenul pe care l-a achiziționat fiica mea cu terenul fostei stațiuni de cercetări sau cu terenul stațiunii de cercetări de la Fundulea. A treia variantă lansată și din interiorul comisiei, dar și de premierul mincinos Victor Viorel Ponta a fost că s-au făcut restituiri ilegale. Eu nu am de unde să știu acest lucru, dar în cazul în care acest lucru s-a întâmplat, primarii și prefecții care au făcut astfel de restituiri trebuie să fie anchetați și să răspundă în fața legii, eventual mergând la închisoare", a declarat Băsescu.

El a arătat că prefecții și primarii din timpul restituirilor au fost de la PSD, punctând că o "anchetă temeinică și pedepsirea celor care au făcut eventual restituiri ilegale trebuie să se petreacă foarte rapid". Șeful statului a menționat că în timpul restituirilor a fost și un prefect PNL.

Președintele Băsescu a susținut că ultima "inovație" a premierului Victor Ponta în cazul terenului de la Nana este legată de spălarea de bani.

"Ultima inovație a mincinosului Ponta este legată de spălare de bani, după mintea lui, de procuror ratat, că n-a făcut nicio ispravă ca procuror, doar o mai fi ascuns vreo reclamație, pe aici, pe colo, că n-am auzit de vreun dosar important făcut de procurorul Victor Viorel Ponta la Parchetul General. Singurul element de care îmi aduc aminte legat de procurorul Victor Viorel Ponta la Parchetul General a fost declarația mamei procurorului Panait că Ponta a fost ultimul care l-a văzut în viață. În rest, nu-mi aduc aminte despre nimic remarcabil legat de Victor Viorel Ponta. (...) Cum poate și un om cu câteva clase să gândească că se face spălare de bani cu un credit luat de la bancă, cu bani virați din cont personal în contul vânzătorului? Nu s-a umblat cu banii în sacoșe, nu s-a făcut nimic altceva, decât o tranzacție legală, în care cea mai mare parte a banilor au provenit dintr-un credit legal", a spus șeful statului.

El a afirmat că această comisie este una politică și "nu are nici un element comun cu dorința de a afla adevărul".

"Schimbarea continuă a motivațiilor pe care le-a dat comisia și premierul Victor Viorel Ponta, ba că-i creditul ilegal, ba că-i teren de la Fundulea, ba că-i firma inactivă, în sfârșit, restituiri ilegale, și așa mai departe și ajungerea la spălare de bani arată obiectivul strict politic al acestei comisii, obiectiv care dezonorează Parlamentul. Dar acesta este nivelul pe care îl are majoritatea parlamentară. Din punctul meu de vedere, este o comisie politică ce nu are niciun element comun cu dorința de a afla adevărul, dincolo de faptul că nu poți să constitui comisii de anchetă parlamentare pentru o tranzacție între doi subiecți privați", a susținut șeful statului.

Președintele Băsescu a mai arătat că această comisie ar trebui să verifice ce se întâmplă cu terenurile statului.

* Băsescu: Firea — o șantajistă de profesie, a fost crescută la școala turnătorului Voiculescu

Președintele Traian Băsescu a afirmat marți că senatoarea PSD Gabriela Firea este o "șantajistă de profesie", adăugând că aceasta a fost "crescută la școala turnătorului" Dan Voiculescu.

Șeful statului a făcut aceste afirmații în contextul explicațiilor cu privire la ancheta derulată de Comisia Nana.

"Probabil constatând că eventualele ilegalități au fost comise chiar de baroni de-ai lor, doamna senator Firea — altfel, o șantajistă de profesie — lansează o altă minciună, că firma ar fi fost inactivă, deci nu se putea face chitanță. Sigur că, pentru un șantajist, nu-i nevoie să știi prea multă carte; dar pământul — și la Comisie au toate documentele, și de credit, și de achiziție a terenului — nu s-a vândut pe chitanță. Poate că firma putea sau nu să emită chitanțe, dacă avea de recuperat TVA; dar tranzacția s-a făcut în baza unui contract de vânzare-cumpărare, și nu a unei chitanțe. Mai mult decât atât, nu era nevoie de niciun fel de chitanță, pentru că tranzacțiile cu terenuri agricole sunt scutite de plata TVA-ului. Minciunile senatoarei șantajiste Firea au fost doar de natură să creeze niște bule de dezinformare, dar în niciun caz n-au putut fi reale", a declarat Băsescu la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că Gabriela Firea a fost "crescută la școala turnătorului" Dan Voiculescu. Șeful statului a menționat că senatoarea PSD a fost condamnată la plata unei amenzi de 1.000 de lei pentru șantaj împotriva unui membru CNA.

"I-aș mai aduce aminte de șantajul public pe care l-a făcut la adresa președintelui Consiliului Județean Ilfov, ca să aprobe proiectele de care avea nevoie soțul domniei sale. Și, până la urmă, a obținut aprobarea, prin șantaj public și trafic de influență. Are o școală bună la... este crescută la școala turnătorului Felix", a spus Băsescu.

El l-a sfătuit pe premierul Victor Ponta să nu o ia purtător de cuvânt pe Gabriela Firea în timpul campaniei electorale, apreciind că aceasta "poartă ghinion oricărui bărbat pe care spune că-l sprijină".

Șeful statului a susținut că afirmațiile sale potrivit cărora Firea ar trebui să privească mai atent la ce e în ograda soțului său la Voluntari era o recomandare absolut amicală.

"Știți că domnul Pandele este căpitan de cursă lungă, ca și mine. În timp ce navigam, după nouă, 12 luni de mers pe mare rămâneam în concediu și eu, ca și el. Concediile noastre erau de câte trei luni, trei luni și ceva, pentru că se adunau toate zilele de sâmbătă și duminică sau zilele de duminică și zilele de sărbători legale. Și toate zilele de sărbători legale care se cumulau, cu 1 Mai, cu ce mai era, 23 August, ce sărbători erau atunci, le primeam anexate la concediu ca zile de concediu. De regulă, concediile noastre cam atât erau: trei luni, trei luni și jumătate. Dar erau foarte mulți care nu stăteau trei luni și jumătate. După o lună își căutau vapor să plece în cursă. Plecau. De ce, vă las pe dumneavoastră să vă gândiți cât de bine le era acasă. Poate fi interpretată și în acest sens chestiunea cu `îl găsești plecat`. Dar mai sunt niște lucruri, pentru ca doamna senator să stea liniștită și vreau să înțelegeți foarte bine, nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă, care pretinde să fie respectată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix", a spus Băsescu.

El a arătat că la Președinție funcționează Biroul Probleme Cetățenești, unde se reclamă, spre exemplu, presupuse abuzuri ale Primăriei Voluntari în aplicarea Legii 10/2001, în baza unor petiții de la cetățeni.

"Cu privire la ce se întâmplă în Voluntari, lucru asupra căruia am atenționat public, am făcut-o în baza unor petiții, care există la Președinție și au fost îndreptate către instituțiile abilitate ale statului, spre deplină rezolvare. Nu vă gândiți că au fost trimise la DNA neapărat. Unele au fost trimise la Ministerul Mediului, cea cu pădurile, altele au fost trimise la Ministerul de Interne, altele la cabinetul prim-ministrului, în funcție de gradul de dificultate și de posibilitățile de rezolvare pe care le-ar fi avut instituțiile. De ce nu au fost îndreptate direct către DNA? Pentru că nu întotdeauna reclamațiile sunt îndreptățite și atunci le-am îndreptat către instituții care pot verifica îndreptățirea reclamațiilor, dar asta nu înseamnă că ele nu sunt adevărate sau că sunt doar făcute ca să facă rău, ci au întotdeauna și o consistentă parte de adevăr. Deci nu este în practica Președinției să trimită la Parchete astfel de petiții, ci la instituții guvernamentale, pentru o deplină verificare", a afirmat șeful statului.

* Băsescu: Nu mă impresionează haita PSD; s-ar putea să stabilesc o zi pe săptămână să fac un buletin al corupției guvernamentale

Președintele Traian Băsescu a afirmat marți că nu este impresionat de "haita PSD-istă" în ceea ce privește Comisia Nana și plângerea penală împotriva sa, susținând că s-ar putea să stabilească o zi pe săptămână pentru a face un buletin al corupției guvernamentale.

"Am văzut marea haită PSD-istă semnând astăzi alături de șantajista senatoare Firea la îndemnul premierului profund corupt și mincinos Victor Viorel Ponta. Această haită crede că mă impresionează și mă voi descuraja, voi înceta să mai protejez de influența politică justiția și vor putea să intre cu bocancii în această zonă care îi înnebunește fiindcă a devenit independentă. Se înșală, nici Comisia Nana nu mă impresionează, nici solidarizarea haitei cu Ponta și cu senatoarea șantajistă Firea nu mă impresionează și nu mă impresionează nici minciunile debitate de dimineața până seara de Victor Viorel", a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a susținut că protejează justiția de influența politicului, arătând că "epoca Adrian Năstase" a trecut.

"Îi garantez că ceea ce el (n.r. — premierul Victor Ponta) își imaginează că este presiune pe Băsescu, să ne lase în pace, eu nu știu, ei sunt și deformați, au impresia că datorită mie îi mai strâng parchetele și instanțele, este profund greșit. Eu doar am protejat justiția cât am putut de influența politică, dar procurorii îi anchetează, îi arestează pentru că fură, nu pentru că le spune Băsescu. Habar nu am ce dosare au procurorii în lucru, dar în România când furi trebuie să te aștepți ca mai devreme sau mai târziu să răspunzi în fața legii. Am trecut de epoca Adrian Năstase, când nimeni nu avea curaj să se atingă de politicieni, procurorii și judecătorii astăzi, fără să fie influențați de nimeni, ci doar de conștiința lor și de lege, condamnă oameni politici, fraților, ceea ce este absolut corect", a susținut șeful statului.

Președintele Băsescu a arătat că ar putea stabili o zi pe săptămână pentru a face un "buletin al corupției guvernamentale".

"Nu mă impresionează haita, nu voi face nici un pas înapoi, s-ar putea să-mi stabilesc o zi pe săptămână când să fac un buletin al corupției guvernamentale pentru a veni în sprijinul opiniei publice să înțeleagă ce înseamnă actuala coaliție", a spus șeful statului.

El a mai spus că, "din păcate, oamenii, în nevoia lor de a vedea că se întâmplă ceva în orașul lor, în țara lor, s-au obișnuit să spună „e, o fi furat, dar a făcut ceva și pentru noi", apreciind că aceasta este o abordare păguboasă, care va ține România în subdezvoltare.

"Este cea mai mare greșeală. S-ar putea face mult mai mult pentru voi dacă s-ar fura mai puțin sau deloc, deloc nu există nicăieri, dar păcăleala pe care și-o autoadministrează românii spunând „o fi furat, dar a făcut și ceva pentru noi este abordarea care ne trimite într-un stadiu în care nu am mai fi vrut să mai fim din punct de vedere al propriei noastre dezvoltări și evoluții sociale”, a completat șeful statului, arătând că cetățenii ar trebui să aibă exigența ca toți banii lor din taxe, împrumuturi și fonduri europene să fie utilizați pentru ei.

* Băsescu: Soluția de a se ascunde într-un buncăr arată că premierul și-a pierdut controlul

Președintele Traian Băsescu a afirmat marți că soluția aleasă de premierul Victor Ponta de a-și muta biroul în sediul Ministerului Apărării Naționale arată că acesta "și-a pierdut controlul" și că "este laș".

"Soluția de a se ascunde într-un buncăr arată că premierul și-a pierdut controlul, nu mai deosebește instituția și arată că este laș", a declarat Băsescu la Palatul Cotroceni.

El a mai susținut că premierul Victor Ponta "a cedat nervos".

"Este unic în Europa, și ca atitudine, și ca soluție. Nu am auzit, de 25 de ani de la Revoluție, și cu atât mai puțin în ultimii zece ani, dintre toți premierii din UE ca vreunul să se fi retras în buncărul de la Ministerul Apărării. Victor-Viorel are o problemă de nervi. A cedat nervos. I se pare că numai Armata îl mai poate apăra de furia baronilor. De a mea sigur nu are de ce să se ferească, că eu nu sunt furios pe el. Eu sunt la stadiul la care deja de un timp bun îl compătimesc pentru cum a ajuns. Din păcate, trage și țara după el", a apreciat Băsescu.

Șeful statului a susținut că în acest mod premierul "nu va scăpa de responsabilitatea pe care și-a asumat-o de a apăra corupții" și va face ca România "să fie privită ca o mare curiozitate".

"La Palatul Victoria, baronii nu pot fi opriți; și ăia vin și fac cum făcea Mircea Badea pe la emisiuni: „Mă duc, îl iau și îl dau cu capul de toți pereții”. Păi, voi credeți că în fața unui baron Victor Viorel este cum este în fața microfoanelor? Îl plesnesc ăia de nu se vede. Îi merg fulgii. Nu poate avea obrăznicia pe care o afișează în fața ziariștilor atunci când este în fața baronilor și atunci și-a spus că buncărul de la Ministerul Apărării este soluția, la Ministerul Apărării fiind unitate militară. (...) Oricât s-ar ascunde în buncărul de la Ministerul Apărării, Victor-Viorel Ponta nu va scăpa de responsabilitatea pe care și-a asumat-o să apere corupții — pentru că asta a promis partidului, că îi apără de justiție În schimb, va face ca România să fie privită ca o mare curiozitate — premierul refugiat într-un buncăr într-o unitate militară, pentru a conduce de acolo Executivul. Este fără precedent în UE și arată imaginea unui om care a cedat nervos", a spus președintele Băsescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și