”Solicit un lucru simplu și anume, înainte de a valida componența noului guvern, prin asumarea răspunderii, să treacă prin Parlament cu noul program de guvernare. Nu e o chichiță, e o condiție a legitimității a noii structuri guvernamentale”, a afirmat președintele, adăugând ulterior că premierul Victor Ponta a fost de acord să încerce rezolvarea problemei.

”Nu se poate continua cu un program în care e menționat de multe ori USL, când USL nu se mai află la guvernare. Una din cele două componente majore nu se mai află acolo și nu mai acordă susținere guvernului. Au apărut noi obiective asumate prin protocoale”, a arătat Băsescu.

”Se instalează o nouă structură guvernamentală pe un program care a fost votat în o altă componență politică a guvernului. Trebuie respectat spiritul Constituției. România are nevoie de un guvern care trebuie instalat repede și legitim. Din noua strucutură politică fac parte UNPR și UDMR, deci e greu să se mai obțină legitimitatea pe care o avea USL, dar măcar o legitimitate trebuie să mai avem pentru că asta cere Constituția”, a explicat șeful statului.

”Am avut discuții cu premierul. Există totală deschidere din partea mea să găsim soluțiii. L-am asigurat pe Ponta că până dimineață la 6:00 se rezolvă. La orice oră am disponibilitatea semnării decretelor. Interesul României e să aibă un guvern legitim. Nu e o chestiune de jocuri politice, de întârzieri”, a arătat președintele.

”Ar fi trebuit să transmit de ieri (n.r luni) scrisoarea premierului, dar nu întotdeauna reușim să găsim formulele cele mai bune. Nu fac niciun secret din a spune că nu vreau să creez un precedent care să fie urmat. Art. 114 din Constituție dă posibilitatea guvernului să își asume răspunderea pe o lege, un program sau declarație”, a spus Băsescu.

”Nu cred că vor fi motive de neconstituționalitate dacă se respectă litera Constituției. Dacă nu procedăm așa, va fi imposibilă instalarea Guvernului în noaptea acesta. Nu voi aștepta în niciun caz un eventual efect al unei moțiuni de cenzură pe asumarea răspunderii pe program, deci voi valida miniștri în noaptea asta. Dar dacă nu se trece prin asumare programul sunt obligat să aștept până ce CCR se propunță pe un atac al hotărârii”, a precizat Traian Băsescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet