„Legat de violența domestică, cred că e vorba despre o experiență a unei deficiențe mai grave care se manifestă nu doar în societatea românească. Vorbim, de asemenea, de probleme legate de egalitatea de șanse și de modul în care ne raportăm unii la alții — femei și bărbați. Este vorba despre dependența economică a femeii față de bărbat, în familiile din România. Din păcate, acest fenomen al violenței domestice și cu urmări tragice se manifestă și în rândul comunităților străine din Spania, de exemplu, inclusiv în comunitățile românești. Suntem aici ca să discutăm despre intrarea în vigoare a legii care ratifică Convenția de la Istanbul. Un efort deja depus de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse, de Parlamentul României și cu sprijinul diplomaților noștri. Trebuie schimbată mentalitatea și să ne dăm seama că trăim într-o societate conectată, nu într-una patriarhală”, a menționat Ligor.

Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), ratificată de Parlamentul României prin Legea nr. 30/2016, a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016,

Potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, scopul acestei Convenții este protejarea femeilor împotriva tuturor formelor de violență și prevenirea, incriminarea și eliminarea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și promovarea egalității între femei și bărbați. Transpunerea prevederilor Convenției în legislația națională constituie unul din principalele obiective ale Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, pachetul legislativ prin care vor fi aduse modificările necesare fiind într-un stadiu avansat, urmând a fi îndeplini și ultimii pași procedurali înainte de a fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Documentul introduce sancțiuni penale și/sau juridice pentru acte de violență psihică și fizică, molestări psihologice insistente ce violează intimitatea, dar și pentru căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, violența sexuală (inclusiv violul), hărțuirea sexuală, avortul forțat și sterilizarea forțată. În plus, vor fi recunoscute drept infracțiuni, atunci când sunt comise intenționat, înlesnirea sau complicitatea și tentativa comiterii unui act de violență. În cadrul unei proceduri penale inițiate nu vor fi considerate justificări ale acestor acte cultura, obiceiul, tradiția, religia sau onoarea. Totodată, Convenția interzice soluționarea extrajudiciară a litigiilor obligatorii, inclusiv medierea și concilierea, referitoare la toate formele de violență.

La nivelul cooperării internaționale, semnatarii Convenției se angajează să colaboreze în prevenirea, combaterea și urmărirea în justiție a tuturor formelor de violență și vor dezvolta proceduri de primire și servicii de sprijin pentru solicitanții de azil, sensibili la dimensiunea de gen, inclusiv determinarea statutului de refugiat și solicitarea protecției internaționale.

Convenția de la Istanbul este instrumentul juridic internațional cel mai cuprinzător care abordează violența din perspectiva unei violări grave a drepturilor omului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet