Alături de cercetători de la cele două instituţii coordonatoare au mai participat arheologi de la diverse instituţii de profil din ţară (Deva, Sebeş, Alba Iulia) şi din Germania (München).

Cercetările de suprafaţă şi săpăturile arheologice efectuate cu acest prilej în locurile numite de localnici Poiana Ştiol şi Stâna Gropşoare au dus la identificarea unui nou sit preistoric şi au confirmat existenţa a două situri preistorice cunoscute din anii precedenţi.

Totodată, pentru punctele investigate, a putut fi stabilită o parte din biografia locului – de la preistorie, trecând prin perioadă medievală şi până la epoca modernă.

Dat fiind faptul că proiectul acordă atenţie egală tuturor tipurilor de ruine, indiferent de perioada cronologică căreia îi aparţin, în cadrul cercetărilor a fost documentată o nouă categorie de ruine din cel de-al Doilea Război Mondial, care se adaugă repertoriului de până acum; de asemenea, a fost completată cercetarea arheologică a unui punct fortificat din aceeaşi perioadă.

Nu în ultimul rând, cercetările arheologice au avut în vedere şi identificarea ruinelor unui Wachthaus (post de pază) din secolul al XVIII-lea, dar aria în care ar putea fi localizate, în conformitate cu hărţile josephine, abia a început a fi sondată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet