„Am sunat la 112, am adus ambulanţa, dar n-a vrut să plece. Am fost la ea cu primarul, cu poliţistul, cu preotul ortodox. N-am reuşit s-o înduplecăm să plece. A luat-o, până la urmă, în grijă un vecin”,

spune viceprimarul comunei Deseşti, Vasile Verdeş. Sătenii i-au adus, pe rând, mâncare caldă, sub privirile dezinteresate ale fratelui care a fugărit-o.

La mila oamenilor din sat

La faţa locului însă, situaţia e mult mai gravă. Femeia locuieşte în continuare în baracă şi nu vrea s-o părăsească. Vorbeşte puţin, iar în baracă miroase pestilenţial. Octogenara stă în pat cu nenumărate haine pe ea. Nu are sobă, decât pături multe. Nu prea vrea să vorbească. „De ce locuiţi aici?/Asta-i casa me/ De ce nu mergeţi la vecini?/ Nu vreu./ Ce mâncaţi?/ Ce dă Dumnezeu!”.

Vecinii spun că femeia e în acea situaţie de... 15 ani!!! Tot ei au făcut o înţelegere în ce priveşte terenul pe care stă femeia, ce-i aparţine, iar în schimbul lui, cu act notarial, o îngrijesc. „Am chemat-o în casă. Nu vrea. Îi dăm de trei ori pe zi mâncare. În primăvară îi fac o căsuţă din BCA, să nu mai fie în frig. Îi trag curent, tot. Au fost aici autorităţi, i-au adus banii de lemne. Eu mă tem că, de vine în casă, la cum s-a obişnuit acolo, moare. Serios! Nu s-a spălat din toamnă nici măcar pe faţă...”, spun cei care o întreţin.

Alţi vecini nu sunt atât de calmi: „Fratele ăsta a vândut singur opt terenuri! Când a venit alt frate din cei patru, să întrebe, din Baia-Sprie, a sărit cu securea la el. Beau, sigur că beau! Au mai avut o cameră; au tăiat-o şi au pus-o pe foc. Tot satu i-o adus de mâncare, aşa să ştiţi! Iar fratele are interdicţie de la Poliţie să meargă la ea. Nu poţi s-o ajuţi împotriva voinţei ei. La popă i-o zis: «Mereţi în groază de p-aci!»”, spun alţi săteni.

Nepotul îşi plânge de milă

După povestea cu securea, n-am îndrăznit să mergem la fratele furios. Dar a venit în vizită fiul său, să ceară ţigări. Vizibil afectat mental, îşi plânge de milă: „De moare tăticu, io-s gata. Al nimănui. Mă duc în Franţa şi mă predau la primul ospiciu. «Si l vous plait, Je m apelle», de astea...”, spune băiatul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet