Doar că sunt și aici voci care se declară împotriva amplasării acelui depozit temporar în această zonă, argumentul fiind acela că pe oameni nu i-a întrebat nimeni, iar oamenii nu vor gunoiul langă casa lor.

Pană să devină funcțional depozitul de la Recea, groapa de gunoi de la intrarea în Baia Mare se dorește a fi înălțată. Operatorul de salubrizare dorește mai exact extinderea capacității de stocare pe depozitul temporar de la Satu Nou de Jos, primul pas fiind deschiderea procedurii de dezbatere publică pentru obținerea acordului de mediu. Capacitatea de depozitare maximă, de aproximativ 76.000 mc, a fost atinsă recent, acum dorindu-se creșterea capacității cu încă 50000 de mc, extinderea urmand a fi făcută pe vertical.

Dacă nu se va obține acordul de mediu, atunci în 29 mai Agenția de Protecție a Mediului Maramureș va transmite operatorului înștiințarea de oprire a depozitării pe rampa de la Satu Nou de Jos.

Ilegalități sancționate de Garda de Mediu

Știm că în lunile martie și aprilie 2020 Garda de Mediu Maramureș a făcut verificări la platformele de depozitare temporară din Satu Nou de Jos și Teplița din Sighet.

“Ambele amplasamente sunt reglementate din punct de vedere al protecției mediului și sunt în derulare proceduri pentru reglementarea creșterii de capacitate, dar care nu au fost finalizate. Pentru nerespectarea prevederilor Autorizației de Mediu, respectiv depășirea capacității autorizate și nerealizarea măsurilor impuse anterior, operatorii platformelor temporare au fost sancționați contravențional, conform prevederilor OUG 195/2005 actualizată privind protecția mediului. De asemenea, s-a transmis emitentului Autorizațiilor de Mediu, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului, notificările prealabile în vederea suspendării actului de reglementare, ca urmare a nerespectării prevederilor acestora. Facem precizarea că prin Hotărârea nr. 15 din 2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a aprobat, pe perioada declarării stării de urgență continuarea activității de stocare temporară a deșeurilor municipale pe cele două platformă. Încă nu sunt finalizate lucrările de stabilizare de la depozitul de la Sârbi, respectiv pe actualele platforme temporare nu va mai fi posibilă depozitarea deșeurilor.

Consiliul Județean Maramureș a demarat procedura de reglementare pentru amenajarea unei noi platforme de stocare temporară în comuna Recea”, a explicat Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

Joaca de-a groapa de gunoi temporară

“Mie mi se pare că autoritățile nu au idei. Tot mutăm gunoaiele de pe o platformă pe alta, și apoi să le ducem la Fărcașa. Este strigător la cer ce se întâmplă. Cine va suporta costurile transportului din Maramureșul Istoric la Recea? Sigur nu Consiliul Județean, ci tot noi, oamenii. Nu mi se pare normal să ne tot jucăm de-a groapa de gunoi temporară”, spune Alexandru H.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet