Acum găsim astfel de vehicule cu tracțiune integrală oriunde, nu contează că e parc național sau arie protejată, distracție primează înaintea protejării mediului. Pe traseul spre Creasta Cocoșului sau pe traseul către Ponorul Izei găsim astfel de distrugători de păduri, noroaie cat încape și animale speriate, scrie axanews.ro

Un maramureșean trage un semnal de alarmă cu privire la distrugerile cauzate pădurii, florei și faunei, de către iubitorii de 4x4, motociclete sau ATV-uri.


„“Către iubitorii de natură. Oameni buni, vă scriu cateva randuri, în speranta că împreună putem pune capăt unui fenomen nociv care ia amploare pe traseele turistice și în parcurile naționale. Motocros și 4X4. Noi, cei care ieșim în natură de multț ani, deja putem constata gradul de degradare, de care nu a scăpat aproape nici un drum forester, nici o potecă, nici o rută frecventată de cei care vor să iasă în natură. S-a ajuns în punctul în care pe orice cărare mergi sunt șanțuri, noroaie, ești nevoit de multe ori să părăsești poteca sau drumul marcat turistic pentru că nu mai poti inainta efectiv din cauza noroaielor. Ok , toți anii ăștia autoritățile i-au tolerat , dar acum sunt în afara legii. Nu este permis in pădure cu vehicule motorizate, decat cu acordul ocolului silvic. Va propun să sunăm de fiecare data cand ne intalnim cu ei la 112, să facem poze, filmări și să le trimitem la IPJ Maramures. Dacă trec pe langa noi și privim in altă parte , inseamnă că tolerăm acest fenomen. Cred că dacă se adună reclamatiile , autoritățile vor lua măsuri” scrie maramureșeanul pe pagina sa de facebook.

„Off-road-ul are mai multe efecte negative intr-o arie naturala protejată, de la degradarea stratului superficial de vegetație din habitate vulnerabile, așa cum sunt cele alpine, ce au ajuns la un climax ecologic în decursul miilor de ani, pană la perturbarea comportamentului speciilor de faună, care se retrag din calea mașinilor și le afectează comportamentul de hrănire, reproducere. Pe de altă parte, turiștii care vizitează în drumețiile lor diverse obiective din aria protejată sunt deranjați de sunetul asurzitor al motoarelor off road. Deșeurile menajere transporatate de cei care practică off-road-ul sunt considerabil mai consistente, având avantajul facilității de acces. Mai mult decat atat, unele vehicule off-road pătrund in zonele mlăștinoase din circurile glaciare, distrugand fauna si flora alpina cu statut de relicte glaciare. In habitatele de mlastini afectate de off-road este accentuat procesul de eutrofizare ca urmare a deranjamentului substratului de sol, uleiurilor si gazelor evacuate de vehicule. In concluzie, off-road-ul reprezinta un factor extrem de agresiv si cu impact pe perioada indelungata asupra habitatelor si speciilor de flora si fauna, uneori chiar ireversibil”, ne spune Claudiu Iușan, biologul Parcului Național Munțtii Rodnei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și