„Casa Judeţeană de Pensii Maramureş gestionează la acesta oră 4.846 de dosare internaţionale, dintre care 123 pe baza Acordului între România şi statul Israel, 8 pe baza Acordului cu Canada, 5 pe baza Acordului cu Republica Moldova şi 2 pe baza Acordului cu Turcia. Restul dosarelor, 4708, sunt gestionate în conformitate cu prevederile Regulamentelor Europene privind coordonarea securităţii sociale. În statisticile noastre, Germania este pe primul loc cu aproape 1.600 de dosare, ceea ce reprezintă 32 % din total. Aceasta este urmată de Ungaria şi Italia cu 19% respectiv 15%”, arată Lucica Pop, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş.

Aceasta mai arată că, pe măsură ce persoanele care au muncit în afară graniţelor ţării îndeplinesc condiţiile de pensionare, se adresează oficialilor instituţiei pentru a deveni beneficarii unor astfel de drepturi.

„Fiecare dintre aceştia este bine să ştie că împlinirea vârstei standard pentru pensionare şi realizarea stagiului minim necesar sunt condiţii de bază privind pensionarea şi că fiecare ţară europeană în care solicitantul a lucrat cel puţin un an, va plăti o pensie pentru limită de vârstă, la cerere, atunci când acesta împlineşte vârsta standard de pensionare din ţara respectivă dacă, adunând vechimile din toate statele europene în care a lucrat, a realizat vechimea minimă pentru pensionare”, a explicat Lucica Pop.

Pensia comunitară este stabilită şi acordată după legile unui stat, dar valorificând vechimea din două sau mai multe state. Ea se acordă proporţional cu anii lucraţi în statule respective, iar cererea de pensie comunitară se depune de către titular sau împuternicitul acestuia, într-un singur stat, cel de şedere obişnuită, care înaintează documentele spre toate celelalte state implicate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet