În același dosar a fost reținut și Claudiu Crișan, inspector coordonator al Biroului județean Cluj al ISCTR, urmând ca aceștia să fie prezentați Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Rareș Pop este acuzat de șantaj, luare de mită, abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, desfășurarea de activități ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

În cauză este cercetat și Ioan Radu Dohotar, inspector coordonator al Biroului județean Bistrița Năsăud și membru în consiliul de conducere al Inspectoratului.

DNA susține că există date și probe din care rezultă suspiciunea că, în perioada 2012-2014, suspectul Pop împreună sau prin intermediul persoanelor având funcții de conducere în cadrul birourilor județene, cum este situația suspecților Dohotar și Crișan, au desfășurat activități repetate de influențare a activității inspectorilor aflați în trafic, în vederea efectuării controlului rutier.

La nivelul ISCTR, Inspectoratul teritorial condus de Rareș Pop include în sfera de competență județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

"Prin aceste demersuri, suspecții solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancționarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, în scopul protejării unor societăți aflate în sfera de interes a inspectorilor județeni. (...) Suspectul Pop a dezvoltat relații cu numeroși operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecție în schimbul obținerii de avantaje patrimoniale, fie direct, fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăți comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deținute de membri ai familiei sale", se arată într-un comunicat postat miercuri seară pe site-ul DNA.

Sursa citată precizează că din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcție, atribuțiile sale din cadrul firmelor pe care le administra au fost transferate soției sale, calitatea de asociat a acesteia fiind una formală, întrucât probele administrate au atestat că suspectul Pop este factorul decident, este consultat telefonic cu privire la clienții societăților, la prețurile la care sunt efectuate serviciile.

În aceeași perioadă, suspecții au încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării verificărilor în trafic, la sediul acestora, ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări privind existența unor încălcări ale normelor.

Anchetatorii menționează că cei trei au urmărit obținerea de foloase pentru operatorii economici în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activității de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare.

În 9 decembrie 2013, suspectul Pop a pretins și primit de la doi martori denunțători suma de 1.500 lei, bani oferiți pentru a se asigura de bunăvoința și ajutorul lui în cazul unor controale ale inspectorilor din subordine.

DNA mai arată că, în 27 martie 2014, reprezentanții Inspectoratului Județean Alba au efectuat un control la o școală generală, vizând obținerea licenței de transport și modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învățământ.

"Echipa de control formată din 2 inspectori a întocmit o notă de constatare, reținând încălcarea normelor privind obligația echipării vehiculului cu tahograf și limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancțiunea amenzii în sumă de 9.000 lei și a impus școlii remedierea încălcărilor. Ca urmare a acestei acțiuni, suspectul Pop a solicitat inspectorului coordonator al județului Alba anularea notei de constatare și refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe care să nu consemneze neregulile constatate, sub amenințarea destituirii din funcție a acestuia. În pofida amenințărilor, inspectorul coordonator Alba a refuzat să dea curs solicitării. Într-un final, în 10 aprilie, acesta a fost revocat din funcția de inspector coordonator al Inspectoratului Județean Alba", mai subliniază DNA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și