Înscrierile pe site-ul Autorității Electorale Permanente au început la 28 iulie, iar în două săptămâni s-au înregistrat circa 10.000 de alegători. Un număr nesatisfăcător, în opinia președintelui AEP, în condițiile în care în afara granițelor se estimează că ar fi 5 milioane de români. La alegerile europarlamentare din 26 mai au votat în diaspora peste 380.000 de români și mulți alții s-au plâns că nu au putut să-și exercite acest drept din cauza cozilor.

Dacă se păstrează același ritm de înregistrare pentru votul din diaspora înseamnă că la alegerile prezidențiale din noiembrie vom avea parte de aceleași cozi, se plânge președintele AEP.

Termenul-limită pentru înregistrare este 11 septembrie și aceasta este singura modalitate de a evita aglomerația din secțiile de vot.

E important de știut că un alegător din diaspora nu poate opta pentru ambele variante - vot prin corespondență și vot la secția de votare - astfel că odată ce o persoană s-a înregistrat pentru votul la secția de votare, spre exemplu, după care decide să se înregistreze și pentru votul prin corespondență, prima opțiune va fi anulată.

Românii care în acest moment se înregistrează pentru votul în străinătate, însă la alegerile prezidențiale vor fi în țară vor putea să voteze în România, dar vor fi trecuți pe liste suplimentare.

Votul prin corespondență, popularizat prin pliante la vămi
Românii din diaspora nu par interesaţi să se înscrie să voteze pentru alegerile prezidenţiale. Sau poate că nu ştiu că ar trebui să facă acest lucru, drept urmare mai mulţi voluntari s-au gândit să îi informeze.

Ca să îi scape de chinul alegerilor anterioare, în care au stat în coadă ore în șir la consulate fără să poată vota, mai multi tineri s-au gândit la o soluţie pentru românii din diasporă. Au distribuit la mai multe puncte de trecere de frontieră şi aeroporturi pliante despre înscrierea pentru votul prin corespondenţă. Acţiunea se desfăşoară în mai multe puncte de frontieră din ţară.

Doar 11.000 de români s-au înregistrat pentru votul în disapora la alegerile prezidențiale

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet