Cel puţin acolo nu stăteau oameni la rând pentru a-şi ridica rezultatele analizelor medicale. Acum statul la coadă are şi scopul obţinerii rezultatelor analizelor medicale făcute, cu consecinţa firească a creşterii gradului de înghesuială.

E remarcabil devotamentul personalului medical care vine din Baia Mare cu întreaga aparatură necesară recoltării. Doamnele asistente ale spitalului fac şi ele treabă bună, încercând să ajute pe toată lumea care are treabă pe-acolo. Omul stă 2-3 ore la coadă, se enervează, îi trece, se gândeşte să plece, iar din nou îi trece şi ajunge până la urmă să dea sânge, în cele mai înghesuite condiţii pe care ni le putem imaginea pentru asemenea momente.

Sighetul a avut până acum câţiva ani un Centru permanent de recoltare sanguină! Acum nu se mai poate. În loc de Centru permanent, cu program de lucru în fiecare zi lucrătoare, ni se „oferă” prilejul de a ne testa nervii când dorim să donăm sânge.

Oare spitalul din Sighet nu poate găsi soluţia miraculoasă(?) a aducerii unui medic specialist în domeniu şi a dotării Centrului de recoltare cu toată aparatura necesară desfăşurării optime a unui act medical de pe urma căruia oricine poate avea nevoie într-o zi?

Explicaţii şi justificări despre situaţia deplorabilă de azi am mai auzit. Sper că în cel mai scurt timp să se rezolve problema. Noi ne facem iluzia că se poate. Cine ar trebui să rezolve problema să nu-şi facă (tot) iluzia că vom tăcea...

...scriam toate acestea pe la începutul acestei veri. Fiind autorul rândurilor de mai sus, folosirea ghilimelelor devine inutilă. În schimb, deloc inutilă nu poate fi „tragerea de mânecă” pe care o fac celor responsabili cu rezolvarea unei situaţii care a devenit în ultimul timp penibilă, pur şi simplu!

Spuneam în articolul precedent că cei care ar putea rezolva problema înfiinţării unui Centru permanent(!) de recoltare sanguină să nu-şi facă iluzia că vom tăcea. Acum sunt şi mai hotărât să-mi ţin promisiunea de a nu tăcea până când nu se rezolvă un lucru elementar pentru un municipiu.

Pe 30 august a fost altă zi în care sighetenii au putut dona sânge. În luna mai, a trebuit să se cam stea la coadă. Plecat de-acasă cu gândul că iar va trebui să văd aglomeraţie de donatori pe puţinii metri pătraţi puşi la dispoziţie de spital, nu mică mi-a fost mirarea să constat că personalul medical venit din Baia Mare plus cei de la spitalul nostru depăşeau cu mult numărul donatorilor. Era pustiu în noul Centru temporar, mult mai neprimitor faţă de cel vechi, dar... agreat de DSP! Mă întreb dacă cei de la Direcţia de Sănătate Publică au fost să vadă locul, sau faptul că activitatea se desfăşoară în clădirea Laboratorului de analize medicale a fost suficient pentru a primi aprobarea.

Ce să te mai miri că nu sunt donatori? Până când să mai ofteză unii, alţii că nu-i sânge suficient în spitalele judeţului, în spitalele ţării? În condiţiile actuale, e greu de crezut că se vor înghesui donatorii...

Donarea de sânge face bine, atât pentru primitor, cât şi pentru donator.
Pentru ca totul să meargă bine, ar mai trebui o nimica toată: CONDIŢII...


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și