Într-o declarație de presă susținută marți la Palatul Victoria, prim-ministrul i-a mulțumit lui Petre Tobă pentru activitatea desfășurată la Ministerul Afacerilor Interne și și-a exprimat speranța ca acesta "să își clarifice cât mai repede situația, atât în acuzațiile din partea DNA, cât și suspiciunile de plagiat pe care CNATDCU trebuie să le clarifice într-un fel sau altul cât mai repede".

"Dată fiind situația, am analizat într-o primă fază și un interimat de câteva săptămâni, pentru a avea mai mult timp să analizez diferitele opțiuni de ministru acolo. Am hotărât în cele din urmă să nu merg cu un interimat. E un minister important, care are atribuții importante în perioada următoare, inclusiv în organizarea alegerilor (...) și cred că un interimat nu ar face decât să prelungească starea de incertitudine, care nu este deloc utilă și fructuoasă. O să merg cu o propunere definitivă. (...) Am hotărât să merg cu un civil, pentru cât mai multă echidistanță și echilibru. (...) Trebuie să fiu sincer și să vă spun că nu am avut prea multe de ales, pentru că e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru patru luni la un minister care este unul greu și cu activitate importantă. Am decis să îl propun pe Dragoș Tudorache, șeful de Cancelarie de aici de la Guvern", a anunțat premierul Dacian Cioloș.

El a precizat că Tudorache a avut ocazia să colaboreze cu Ministerul Afacerilor Interne și cunoaște instituția.

"De când este la Guvern a colaborat îndeaproape și cu domnul Tobă și cu MAI și cred că este în măsură să facă față la provocarea care este în față acolo la Ministerul de Interne", a spus Cioloș.

Potrivit premierului, Dragoș Tudorache nu intenționează să candideze la alegerile parlamentare, ci mai mult, după încheierea mandatului, dorește "să își vadă de treabă".

"Am văzut în discuțiile și dezbaterile din aceste zile când s-a vehiculat și numele dânsului că prim-ministrul Cioloș vrea să își trimită omul acolo ca să influențeze alegerile. (...) I-am cerut domnului Tudorache să se gândească, în perioada următoare, în primul rând să aibă discuții cu liderii de partide politice și să explice clar ce are de gând să facă și cum intenționează să organizeze lucrurile pentru alegeri, într-un mod cât mai transparent și cât mai echidistant și să se gândească chiar la soluții pentru o transparență cât mai mare a actului decizional acolo. (...) Un lucru e cert: în niciun caz dânsul nu va candida la alegeri, va rămâne până la sfârșitul mandatului, după care mi-a spus că intenționează să își vadă de treabă, deci nu cred că poate fi acuzat că vor exista alt gen de interese de a influența alegerile", a precizat Dacian Cioloș.

Petre Tobă a demisionat joia trecută din funcția de ministru al Afacerilor Interne, după ce DNA l-a acuzat de favorizare a făptuitorului în dosarul foștilor șefi DIPI.

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut joia trecută sesizarea președintelui României pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Petre Tobă, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul foștilor șefi DIPI.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și