Dacă alte judeţe din ţară se minunează când au de-a face cu drumuri pe serpentine, şi au timp să vină pe la noi să facă asemenea trasee, Maramureşul tocmai s-a ales cu încă un asemenea traseu. Aveam cele două treceri peste Gutâi, aveam DN 18 la Borşa-Prislop, aveam trecerea de la Săcel peste Tihuţa, aveam pasul Huta de la Remeţi spre Ţara Oaşului, avem chiar drumul naţional de pe Pietriş către Târgu Lăpuş, plus cel superb de la Cavnic spre Băiuţ. A nu se uita trecerea DN 18 peste muntele Hera.

În fine, e perfect circulabil deja DN 18B, cel care pleacă din Târgu Lăpuş către Rohia-Boiereni şi apoi urcă pe serpentine către judeţul Cluj, prin Măgoaja-Chiuieşti-Căşeiu. Ieşi aproape de podul de la Dej. Drumul de munte începe de la poarta lăpuşeană de la Boiereni. După porţiunea de asfalt vechi începe un drum perfect, ce urcă în serpentine, o adevărată plăcere pentru şoferii experimentaţi.
„Eu circul pe acolo tot timpul când merg spre interiorul ţării. Pentru automobil, e perfect drumul, însă nu şi pentru TIR-uri. Sunt serpentine una după alta şi ei nu se pot încadra”, spune viceprimarul oraşului Târgu Lăpuş, Vasile Kraus.
Traseu închis în sezonul rece
Culmea, la intrarea pe acest traseu dinspre Căşeiu, pe tăbliţele indicatoare apărea Târgu Lăpuş, dar a fost şters! Într-adevăr, drumul nu e circulabil iarna, se închide, dar, altfel, e un traseu superb. De-a lungul drumului, sunt măsuţe şi locuri de picnic. Din păcate, sunt şi maşini care blochează traficul şi cursurile pâraielor cu lemne tăiate, pe care le încarcă. Iar după trecerea în judeţul Cluj, aceasta fiind singura legătură auto directă Maramureş-Cluj, primul sat este Măgoaja, satul natal al haiducului legendar al nostru, Pintea Grigore Viteazul!