Cei 46 de km de asfalt au fost sărbătoriţi de autorităţi şi localnici cu o petrecere în adevăratul sens al cuvântului - cu mâncare, dansatori şi muzica populară.

Drumul Unirii - aşa cum a fost numit de autorităţi - a fost inaugurat în ropote de aplauze. Cei care vor să ajungă din judeţul Bistriţa-Năsăud în Maramureş pot urma acum drumul care începe în localitatea Uriu din Bistriţa şi se termină în localitatea Suciu de Sus, din Maramureş.

Înainte să fie asfaltat drumul era aproape impracticabil, aşa că oamenii trebuiau să ocolească prin judeţul Cluj ca să ajungă din Bistriţa Năsăud în Maramureş.

Cu bani de la guvern şi din fonduri proprii, Consiliul judeţean Bistriţa Năsăud a investit 10,5 milioane de euro pentru asfaltarea a 40 de kilometri, în timp ce consiliul judeţean Maramureş a reuşit să contribuie doar cu 6 - de la limita judeţului până în prima localitate. Valoarea investiţiei a fost de 3 milioane de lei.

Emil Radu Moldovan, preşedintele consiliului judeţean Bistriţa Năsăud: ”Înseamnă un lucru de suflet foarte important, unirea cu fraţii nostril din Maramureş şi înseamnă dezvoltare pentru comunităţile de pe valea Ilusuei şi colegii din Maramureş şi o scurtare cu zeci de kilometri buni până în Târgu Lăpuş.”

Aşadar, un motiv de sărbătoare pentru localnicii. În straie populare s-au adunat la limita dintre judeţe pentru a se bucura împreună.

“Sărbătorim drumul ăsta şi centenarul, 100 de ani că aşa trebuie. Ne unim că ne-am unit până acum pe jos mergând, dar de acum...”, spune un localnic.

Citește și

loading...