„Eu, din câte ştiu, DN 17 este proiectul celor din Bistriţa. Vorbim de Moisei - Săcel - Dealu Ştefăniţei. Din ce cunosc eu, acest drum naţional este în stadiul de proiectare. Este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm cumva. Proiectul cu DN 17 a fost discutat în acelaşi context cu DN 19. Cred că o să vedem anul acesta ceva plombări acolo.

Pentru că nu poate rămâne aşa, mai ales că acest drum naţional leagă Maramureşul de Bistriţa. Se lucrează pe Prislop; pe Hera e gata lucrarea; pe Huta la fel; Mesteacănul e gata; la fel şi Măgoaja. Singura zonă cu probleme e Dealu Ştefăniţei. Eu cred că trebuie să facem lobby, împreună cu cei din Bistriţa, pentru acest drum. Valea Izei a rămas oarecum în umbră, asta e clar”, confirmă Anton Rohian.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu a remarcat că pentru acest drum judeţean există studiu de fezabilitate, şi se vor face lucrări de întreţinere în perioada următoare, dar cam atât. Se speră totuşi la o finanţare europeană pentru acest drum.

„Parlamentarii din Maramureş nu s-au arătat interesaţi de acest drum”

Primarii localităţilor de pe Valea Izei arată că, din cauza drumurilor proaste, numărul turiştilor scade de la an la an. Singura localitate de pe Valea Izei care este străbătută atât de drumul judeţean 186, cât şi de drumul naţional DN 17 este Săcelul. Primarul din Săcel, Gavrilă Dologa, spune că a trimis, acum câteva luni, certificatele de urbanism către cei de la Drumuri Cluj.

„Am înţeles că DN 17 Beclean - Moisei se va face până la urmă. La fel şi Vadu Izei - Săcel. Cei de la Drumurile Naţionale de la Cluj ne-au solicitat acum câteva luni certificate de urbanism. Normal că turiştii nu vin la noi dacă nu au drumuri. De ce s-a ajuns în această situaţie? Pentru că parlamentarii de Maramureş nu s-au arătat interesaţi de acest drum, şi poate pentru că banii de pe roviniete se duc toţi la Bucureşti şi noi primim cât primim. Acum e peticit drumul şi e cum e”, a remarcat Gavrilă Dologa.

Nici primarul din Bogdan-Vodă, Ioan Deac, nu este foarte optimist:

„Nu s-a schimbat nimic de ani de zile. Eu cred că la anul se vor apuca de el. Acum cred că cei de la Consiliul Judeţean sunt prea preocupaţi de Baia-Sprie - Bârsana. Eu spun că, în general, tot judeţul a fost uitat. Nu avem drum bun, decât de la Sighet până la Moisei. Ori, dacă acum se lucrează la drumurile naţionale, ce putem spera pentru cele judeţene? Normal că oamenii sunt nemulţumiţi, că îşi strică maşinile şi le repară pe banii lor”.

Primarul din Săliştea de Sus, Ştefan Iuga, este de părere că acest drum judeţean va fi gata în următorul mandat al parlamentarilor. „Eu estimez că drumul judeţean va fi gata în şase ani de zile. Eu spun atâta, pentru că de abia acum vin cei de la Consiliul Judeţean cu studiul de fezabilitate, că le trebuie acordul de mediu… Am avut şi reclamaţii de la oameni, că li se strică maşinile, că ei de ce plătesc aia sau aia… Le spun de fiecare dată să îi întrebe pe cei de la Consiliul Judeţean”,a concluzionat Ştefan Iuga.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și