În urmă cu aproximativ patru ani, consilierul județean Emil Muntean, membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) și fost președinte al Autorității în legislatura trecută, a avut o discuție cu unii președinți ATOP pe țară, unul din subiectele abordate fiind cel al infracționalității.

„Ni s-a prezentat, la acel moment, faptul că în județele unde ieșirile, respectiv intrările din județele respective au fost securizate cu camere de supraveghere video, infracționalitatea s-a redus semnificativ. Proiectul a fost propus încă de la acel moment să fie implementat și în Maramureș, cu susținerea IPJ, fiind realizate studii de teren și Studiul de Fezabilitate. Înainte de demararea acestei investiții, am cerut, personal, un studiu de piață, pentru a afla care ar fi costurile necesare. Mai mult, am propus ca baza de date obținută prin monitorizarea video să fie pusă și la dispoziția Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Este important să subliniem faptul că acest sistem urmărește doar siguranța cetățenilor județului, dat fiind și faptul că Maramureșul este un județ transfrontalier”, a explicat Emil Muntean, membru ATOP.

Claudia Breban, directorul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Maramureș, a prezentat o informare conducerii ATOP și membrilor prezenți la ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică cu privire la sistemul video de monitorizare a principalelor căi de comunicație rutieră din județ.

Cei prezenți au aflat astfel că, în cursul anului 2015, a fost realizată o achiziție publică pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea implementării unui sistem video de monitorizare a principalelor căi de comunicare rutieră din județ.

„Au fost executate doar două din etapele de servicii care constituiau obiectul acelui contract și anume realizare Studiu de fezabilitate și Servicii elaborare documentații specifice în vederea obținerii certificatului de urbanism și servicii conexe până la obținerea tuturor avizelor și a acordurilor necesare”, a spus Claudia Breban.

Important de reținut este faptul că, în cadrul bugetului pe anul în curs, în cazul în care ATOP Maramureș solicită, se poate realiza introducerea unor sume care să permită continuarea sistemului prin realizarea proiectului tehnic/încheierea unui contract de execuție lucrări multianual. „Este un proiect mai vechi, de trei ani. Proiectul inițial prevedea instalarea a 32 de camere video. Eu spun că este un proiect bun, să se facă această monitorizare a traficului. Sper doar ca proiectul să se implementeze cât mai repede”,a declarat, pentru Glasul Maramureșului, Cosmin Lakatos, președintele Sindicatului Șoferilor din Maramureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și