La ședința festivă a Consiliului Județean Maramureș, organizată în cadrul ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” – ediția a IV-a, a fost prezent vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care a semnat, alături de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, contractele de finanțare pe Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a doua, în valoare de 175 de milioane de lei, care vizează reabilitarea şi consolidarea a 60 km din drumurile județene DJ186 Valea Izei şi DJ187 Valea Ruscovei. La întâlnirea cu aleșii județeni și cu primarii de pe cele două sectoare de drum județean au participat și secretarul de stat în MDRAP, Adrian Gâdea, Paula Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului, parlamentarii de Maramureș, Liviu Marian Pop, Gheorghe Șimon și Călin Matei.

„Judeţul Maramureş este un județ aparte, cu oameni minunați, cu zone extraordinare și obiceiuri care au fost transmise din generație în generație. Maramureșul are un mare potenţial, inclusiv turistic şi beneficiază de sprijinul şi implicarea autorităţilor locale dornice să facă lucruri bune pentru comunitate, de la modernizarea infrastructurii la valorificarea patrimoniului cultural şi istoric, dar şi la încurajarea investiţiilor”, a declarat, cu această ocazie, viceprim-ministrul Paul Stănescu. Acesta a subliniat că, prin cele două etape ale PNDL s-a asigurat, la nivelul întregului judeţ, finanţare pentru 290 de obiective, în valoare totală de peste un miliard de lei, pentru realizarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi a celor de canalizare, pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor sanitare, pentru construirea şi reabilitarea drumurilor publice, a podurilor şi podeţelor, dar şi pentru extinderea sistemelor de iluminat public stradal”.

În judeţul Maramureş, se derulează proiecte importante şi prin Programul Operaţional Regional: în perioada de programare 2007-2013, s-au finalizat 33 de proiecte (aproximativ 440 de milioane de lei), iar în ceea ce priveşte perioada 2014-2020, se află în implementare 23 de proiecte, în valoare totală de peste 260 de milioane de lei. Tot în implementare sunt şi trei proiecte finanţate în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (cu o valoare totală de circa 2,4 milioane de lei), iar prin programele de cooperare teritorială s-au finalizat două proiecte (de aproximativ 400.000 de euro). Alte două proiecte de peste 1,2 milioane de euro sunt în prezent implementare, a arătat vicepremierul Paul Stănescu.

Seful administrației județene, Gabriel Zetea a precizat că, pe lângă aceste contracte, județul Maramureș a mai obținut o finanțare de 50 de milioane de euro prin Programului Operațional Regional, pentru reabilitarea Drumului Nordului, în Țara Lăpușului, pe o distanță de 78 de kilometri. În ceea ce privește cele două contracte de finanțare semnate vineri, în valoare totală de 175 de milioane de lei, documentațiile sunt pregătite pentru ca, în această lună să fie urcate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). ”Acești bani care vin în Maramureș dovedesc faptul că începem să ne ținem de cuvânt și este extrem de important să înțelegem că trebuie ieșim în fața oameni și să le spunem că într-un singur mandat putem gândi un proiect, să depunem documentația, să obținem finanțarea și să realizăm execuția”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet