„În Maramureş, sunt patru spitale publice şi două private care au folosit produse Hexi Pharma, dar le-au retras temporar de la utilizare, le-au depozitat şi nu au fost probleme în utilizarea biocidelor şi nu au nici în prezent. În locul acestor produse, au achiziţionat alte biocide”, a declarat Carmen Sima, director coordonator adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş.

Spitalul Judeţean de Urgenţă a înlocuit biocidele Hexi Pharma într-o zi

În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, schimbarea biocidelor produse de Hexi Pharma cu altele noi s-a făcut într-o singură zi, în condiţiile în care stocul unităţii spitaliceşti nu a fost unul mare. Conducerea unităţii a precizat că se folosea un singur produs al firmei în cauză pentru dezinfectarea suprafeţelor.

„Spitalul Judeţean, conform dispoziţiei Ministerului Sănătăţii, a înlocuit într-o singură zi produsele respective. A fost vorba de o cantitate mică, pentru că noi, din toţi dezinfectanţii pe care îi folosim, am avut un singur produs Hexi Pharma, al cărui contract a şi expirat. Noi foloseam Hexio-Septul, acesta este produsul Hexi Pharma. Dar, conform protocoalelor, dezinfectantul nu acţionează de unul singur. Astfel, dacă se respectă procedurile şi protocoalele, nu sunt probleme.

De exemplu, după utilizare, instrumentarul se bagă într-un detergent enzimatic, se clăteşte sub jet de apă, se face o imersie în Hexio-Sept, acesta fiind produsul Hexi Pharma, se clăteşte din nou şi se face o imersie în soluţie de helix, se clăteşte sub jet de apă sterilă, se usucă şi apoi se bagă în sterilizare. Nicio suprafaţă nu se şterge doar cu dezinfectant.

Ea se curăţă foarte bine, se spală cu un detergent enzimatic, se clăteşte, se dă cu un dezinfectant, se limpezeşte şi se dă apoi cu un alt dezinfectant. Este foarte important detergentul enzimatic cu care se spală după prima curăţare. Menţionăm că, în cadrul Spitalului Judeţean, au existat produsele Hexi Pharma începând cu anul 2008”, a declarat Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Aceasta a precizat că în cadrul unităţii spitaliceşti sunt montate pe pereţii cabinetelor, a saloanelor, a sălilor de tratamente atât soluţii dezinfectante, cât şi prosoape de hârtie, care sunt oricând la îndemâna personalului medical. Celelalte spitale publice care au avut, la un moment dat, în uz produse de la Hexi Pharma sunt Spitalul de Recuperare Borşa, Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare şi Spitalul Orăşenesc Târgu Lăpuş.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și