“Intoxicatiile cu ciuperci reprezinta o problema medicala de o deosebita importanta, pe de o parte din cauza frecventei mari a acestora, pe de alta parte din cauza gravitatii lor. Este totodata una dintre marile urgente medicale deoarece o treime din intoxicatiile care se soldeaza cu deces se inregistreaza atat la adulti, cat si la copii.

Intoxicatiile cu ciuperci recoltate din flora spontana pot fi provocate atat din cauza necunoasterii corecte a tipurilor de ciuperci, cat si a fenomenului de incrucisare cu spori intre ciupercile comestibile si cele otravitoare.

Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de varsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata, de modul de preparare si de starea de sanatate anterioara a celui intoxicat”, spun cei de la DSP, intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii DSP mai sustin ca simptomele intoxicatiei variza in functie de tipul de ciuperci.

“Simptomele intoxicatiei cu ciuperci variza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie (timpul scurs de la ingestie pana la aparitia manifestarilor clinice). Substantele toxice continute nu sunt anihilate prin spalare, curatarea invelisului exterior, preparare termica, congelare sau conservare si nu exista antidot impotriva lor, tratamentul se rezuma la tratarea simptomelor.

Intoxicatiile cu perioada de incubatie scurta, simptomele apar in minimum 15 miunte si maximum 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, halucinatii, tulburari nervoase, salivatie abundenta, lacrimare, miscosare a pupilei, dureri abdominal, scaderea pulsului, transpiratii.

Intoxicatiile pe perioada de incubatie lunga la care simptomele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul ciuperilor se manifesta prin: greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburari neurologice, encefalopaie, manifesari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie. In aceste cazuri, dupa doua zile de la ingestie pot aparea coma si apoi decesul”, se mai precizeaza in comunicat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet