Pentru catolici, această sărbătoare este plină de semnificații și este marcată de diferite tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu sfințenie an de an.

Creștinii catolici sărbătoresc duminică, 2 aprilie, Floriile catolice. Duminica Floriilor reprezintă, atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru catolici, o sărbătoare de mare importanță. Ziua celebrează intrarea Domnului în Ierusalim.

Ce semnificație au Floriile pentru credincioșii catolici

Duminica Floriilor este prima zi a Săptămânii Sfinte, care este chiar înainte de Paștele catolic. Pe parcursul acestei zile, crucile și statuile din biserică sunt acoperite cu o pânză. Pentru catolici, duminica floriilor este ultima zi din post.

În trecut, Floriile erau sărbătorite doar de comunitatea de creștini din Ierusalim, însă ulterior obiceiul s-a extins și a fost preluat de toți credincioșii.

Tradiții și obiceiuri pe care catolicii le respectă cu sfințenie
Floriile catolice 2023. De Florii, catolicii au o serie de obiceiuri și tradiții pe care le respectă cu sfințenie. Mare parte dintre acestea sunt respectate și de creștinii ortodocși, chiar dacă aceștia sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim la o săptămână distanță față de catolici.

În prezent, Biserica Catolică organizează procesiuni la care participă creștinii catolici. Catolicii pregătesc împletituri de flori și crenguțe de salcie, pe care le pun în vârful unor bețe și astfel participă la procesiune. După acest ritual sfânt, bețele împodobite sunt arse, iar cenușa este păstrată pentru anul următor, pentru Miercurea Cenușii, când începe postul Paștelui catolic.

Un alt ritual care se regăsește de asememenea, și la catolici și la ortocși este curățarea mormintelor și pregătirea lor pentru noaptea de Înviere. Astfel, catolicii fac curățenie și vopsesc mormintele iar apoi agață o crenguță de salcie pe crucile celor ce au plecat dintre cei vii. De asemenea, alte ramuri de salcie sunt duse la biserică pentru a fi sfințite, apoi sunt luate acasă și agățate de icoane.

Diferența dintre Floriile ortodoxe si cele catolice

Mare parte dintre obiceiurile care definesc această sărbătoare sunt respectate și de creștinii ortodocși, chiar dacă aceștia sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim la o săptămână distanță față de catolici.

Pentru catolici, Duminica Floriilor este ultima zi din post. Postul Paștelui catolic durează 40 de zile, cu o săptămână mai puțin decât postul Paștelui ortodox.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și