DUMINICA MIRONOSIȚELOR – Martorii Răstignirii și Învierii Domnului
Știri Sighet247.ro: DUMINICA MIRONOSIȚELOR – Martorii Răstignirii și Învierii Domnului

În vremea aceea a venit Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care aștepta și el Împărăția lui Dumnezeu, și, îndrăznind, a intrat la Pilat și a cerut trupul lui Iisus. Iar Pilat s-a mirat că Iisus a murit așa curând și, chemând pe sutaș, l-a întrebat dacă a murit de mult.

DUMINICA MIRONOSIȚELOR – Martorii Răstignirii și Învierii Domnului Deci, aflând de la sutaș, a dăruit lui Iosif trupul. Atunci Iosif, cumpărând giulgiu și coborându-L de pe cruce, L-a înfășurat în giulgiu și L-a pus într-un mormânt care era săpat în stâncă și a prăvălit o piatră la ușa mormântului. Iar Maria Magdalena și Maria, mama lui Iosi, priveau unde L-au pus. Și, după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, și Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. Și dis-de-dimineață, în ziua cea dintâi a săptămânii, pe când răsărea soarele, au venit la mormânt; și ziceau între ele: Cine ne va prăvăli nouă piatra de la ușa mormântului? Dar, ridicându-și ochii, au văzut că piatra fusese răsturnată; căci era foarte mare. Și, intrând în mormânt, au văzut un tânăr șezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veșmânt alb, și s-au spăimântat. Iar el le-a zis: Nu vă înspăimântați! Căutați pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus. Dar mergeți și spuneți ucenicilor Lui și lui Petru că va merge în Galileea mai înainte de voi; acolo Îl veți vedea, după cum v-a spus vouă. Și, ieșind, au fugit de la mormânt, căci erau cuprinse de frică și de uimire, și nimănui nimic n-au spus, căci se temeau. (Marcu 15, 43-47; 16, 1-8)

Atunci când Iosif şi Nicodim L-au aşezat pe Domnul în mormânt, femeile mironosiţe erau de faţă şi priveau unde L-au pus. Sfintele Evanghelii amintesc numele celor mai însemnate dintre ele: Maria Magdalena (din care Domnul scosese şapte demoni), Salomeea (mama lui Iacov şi Ioan, fiii lui Zevedeu), Ioana (soţia lui Huza, ispravnicul casei lui Irod), Maria şi Marta (surorile lui Lazăr), Maria lui Cleopa şi Suzana.

Mironosiţele ştiau că îngroparea Domnului se făcuse în grabă, vineri seara. A venit apoi ziua Sâmbetei, când „s-au odihnit, după Lege“. De aceea, în ziua întâi a săptămânii, Duminica, în prima zi după sâmbătă, „dis-de-dimineaţă“, „fiind încă întuneric“, ele au venit să completeze ce nu putuseră face Iosif şi Nicodim, cumpărând mir şi miresme scumpe, ca să ungă trupul lui Iisus, după obiceiul iudeilor. Femeile mironosiţe încă nu ştiau că Hristos „este cu adevărat mireasma vieţii, pentru cei ce vin la El cu credinţă“. Iar „numele Său este mir revărsat, prin care lumea întreagă s-a umplut de buna mireasmă a Dumnezeirii“ (Sfântul Grigorie Palama).

Maica Domnului şi celelalte femei de mir purtătoare au venit la mormânt „dis-de-dimineaţă…, pe când răsărea soarele“ şi nu au plecat la casele lor până ce nu L-au văzut pe Domnul înviat. Maria Magdalena este singura dintre aceste femei care a revenit de mai multe ori.

Dintre femeile mironosiţe, unele Îl însoţeau pe Domnul şi Îi slujeau încă de când era El în Galileea, iar acum se suiseră cu Dânsul în cetatea Ierusalimului. Sfinţii Evanghelişti spun că, printre cei ce stăteau departe şi priveau pătimirile Domnului, „erau şi femei“ şi o amintesc pe Maria Magdalena, pe Maria, cea logodită cu Iosif, care era deci şi mama fiilor lui (Iacov cel Mic şi Iosi) şi pe Salomeea. Dintre acestea, Maria, mama lui Iacov şi a lui Iosi, este însăşi Maica Domnului. Mironosiţele au însoţit-o şi au rămas lângă ea în acele momente dramatice. Când Iosif şi Nicodim au pus în mormânt nou trupul Domnului, „şezând de faţă“, erau acolo Maria Magdalena şi „cealaltă Marie“.

Odinioară, cea dintâi dintre fiinţele omeneşti care l-a văzut pe Adam a fost femeia sa Eva. După Învierea Domnului, Adam Cel Nou, cea dintâi fiinţă care L-a văzut a fost tot o femeie, fiindcă ucenicii Lui nu erau de faţă, fiind ascunşi de frica iudeilor. Femeile mironosiţe sunt aşadar cele dintâi martore şi mărturisitoare ale Învierii. Dintre ele, Maica Domnului a venit cea dintâi la mormântul Fiului ei şi ea a fost „cea dintâi dintre oameni care a primit vestea cea bună a Învierii Domnului“, chiar de la Domnul.

Înaintea tuturor, Pururea Fecioara a ştiut că Fiul ei înviase şi s-a bucurat de cuvântul Lui, I-a văzut ochii şi I-a auzit glasul, „I-a atins cu mâinile ei picioarele neprihănite“. Preacurata s-a bucurat nespus, văzând mormântul gol, giulgiurile şi mahrama, încă îmbibate de mir şi arome, fiind aşezate de o parte, ca mărturii ale Învierii, dar fără trupul pe care-l înfăşuraseră. Maica Domnului a văzut pe „îngerul

FOTO - Peste 23.000 pachete cu țigări confiscate la frontiera de nord
Urmărit internațional căutat de autoritățile din Rusia, depistat în vama Petea
Minor în vârstă de 5 ani, ascuns de mamă sub bancheta unui microbuz pentru a ieşi ilegal din România
Sigheteanca Trifoi Mihaela Ioana a obținut Medalia de Bronz la Campionatul UE de Șah pentru copii
Andronescu: „Să ajungi de la 45% la 25% e inacceptabil. Putem avea un premier mai bun”
ERAU PUȘI PE BĂTAIE - Jandarmi cu indicativul de pe cască ascuns cu bandă izolatoare pentru a nu putea fi identificați
HANDBAL – CS Minaur învinge Univ. Cluj
Festivalul „Pentru mândra din Botiza”. Află programul concertelor
MODERNIZAREA TRANSPORTULUI PUBLIC în SIGHET – Maranord va achiziționa șapte autobuze electrice
De ce s-a prăbușit podul de la Genova. Prima ipoteză a anchetatorilor privind cauza dezastrului de pe podul Morandi
Simona Halep, în semifinale la Cincinnati (WTA)
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş, sâmbătă, 18 august 2018
Un pacient cu probleme cardiace, transportat din Sighet în Cluj cu elicopterul SMURD
METEO - Vremea în Maramureş pentru vineri, 17 august
Aretha Franklin a murit. Regina muzicii soul s-a stins la 76 de ani, după o lungă suferinţă
Întâlnirea cu fiii satului - Codicele de la Ieud
Cine este doctorița din Borșa care a jignit Diaspora într-o postare pe Facebook?
SĂCEL - Șase migranți ilegali din India, prinși de poliție
SIGHET - Cerere disperată a locuitorilor din cartierul Lazul Șesului pentru asfaltarea străzii. Răspunsul primarului: „Taci din gură!”, către o locuitoare din zonă
SIGHET - Circulație restricționată în weekend cu ocazia Festivalului Medieval și a Galei Folk
EFECTELE ÎNCĂLZIRII GLOBALE - Ce ne așteaptă în următorii 4 ani?
Elveţia şi Federaţia Rusă, preferate de firmele din Maramureş pentru exporturi
Primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț (PSD), cere demisia lui Liviu Dragnea și a Guvernului
Şase bombardiere ruseşti, interceptate în apropierea României de avioanele de luptă ale Royal Air Force
Madonna împlinește 60 de ani
Meciul Halep - Tomljanovic, întrerupt în ultimul set, din cauza ploii
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş joi, 16 august 2018
Democrația noastră hâdă
6.300 de someri in Maramures, la sfarsitul lui iulie 2018
TĂUȚII DE SUS – Un șofer a intrat cu mașina într-un cap de pod
Atelierul meșterilor din România Unită, la Valea Stejarului
Alerte de furtună şi posibile inundaţii în Maramureş, inclusiv în Sighet
A început războiul economic dintre SUA și Turcia
FOTO - În sfârșit, Scaunul hidos din giratoriu are o utilitate: Se poate fuma și bea bere stând pe tronul Împăratului Roșu!
BÂRSANA - Se circulă bară la bară în zona Mănăstirii Bârsana