Știri Sighet247.ro: DUMINICA MIRONOSIȚELOR – Martorii Răstignirii și Învierii Domnului

În vremea aceea a venit Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care aștepta și el Împărăția lui Dumnezeu, și, îndrăznind, a intrat la Pilat și a cerut trupul lui Iisus. Iar Pilat s-a mirat că Iisus a murit așa curând și, chemând pe sutaș, l-a întrebat dacă a murit de mult.

DUMINICA MIRONOSIȚELOR – Martorii Răstignirii și Învierii Domnului Deci, aflând de la sutaș, a dăruit lui Iosif trupul. Atunci Iosif, cumpărând giulgiu și coborându-L de pe cruce, L-a înfășurat în giulgiu și L-a pus într-un mormânt care era săpat în stâncă și a prăvălit o piatră la ușa mormântului. Iar Maria Magdalena și Maria, mama lui Iosi, priveau unde L-au pus. Și, după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, și Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. Și dis-de-dimineață, în ziua cea dintâi a săptămânii, pe când răsărea soarele, au venit la mormânt; și ziceau între ele: Cine ne va prăvăli nouă piatra de la ușa mormântului? Dar, ridicându-și ochii, au văzut că piatra fusese răsturnată; căci era foarte mare. Și, intrând în mormânt, au văzut un tânăr șezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veșmânt alb, și s-au spăimântat. Iar el le-a zis: Nu vă înspăimântați! Căutați pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus. Dar mergeți și spuneți ucenicilor Lui și lui Petru că va merge în Galileea mai înainte de voi; acolo Îl veți vedea, după cum v-a spus vouă. Și, ieșind, au fugit de la mormânt, căci erau cuprinse de frică și de uimire, și nimănui nimic n-au spus, căci se temeau. (Marcu 15, 43-47; 16, 1-8)

Atunci când Iosif şi Nicodim L-au aşezat pe Domnul în mormânt, femeile mironosiţe erau de faţă şi priveau unde L-au pus. Sfintele Evanghelii amintesc numele celor mai însemnate dintre ele: Maria Magdalena (din care Domnul scosese şapte demoni), Salomeea (mama lui Iacov şi Ioan, fiii lui Zevedeu), Ioana (soţia lui Huza, ispravnicul casei lui Irod), Maria şi Marta (surorile lui Lazăr), Maria lui Cleopa şi Suzana.

Mironosiţele ştiau că îngroparea Domnului se făcuse în grabă, vineri seara. A venit apoi ziua Sâmbetei, când „s-au odihnit, după Lege“. De aceea, în ziua întâi a săptămânii, Duminica, în prima zi după sâmbătă, „dis-de-dimineaţă“, „fiind încă întuneric“, ele au venit să completeze ce nu putuseră face Iosif şi Nicodim, cumpărând mir şi miresme scumpe, ca să ungă trupul lui Iisus, după obiceiul iudeilor. Femeile mironosiţe încă nu ştiau că Hristos „este cu adevărat mireasma vieţii, pentru cei ce vin la El cu credinţă“. Iar „numele Său este mir revărsat, prin care lumea întreagă s-a umplut de buna mireasmă a Dumnezeirii“ (Sfântul Grigorie Palama).

Maica Domnului şi celelalte femei de mir purtătoare au venit la mormânt „dis-de-dimineaţă…, pe când răsărea soarele“ şi nu au plecat la casele lor până ce nu L-au văzut pe Domnul înviat. Maria Magdalena este singura dintre aceste femei care a revenit de mai multe ori.

Dintre femeile mironosiţe, unele Îl însoţeau pe Domnul şi Îi slujeau încă de când era El în Galileea, iar acum se suiseră cu Dânsul în cetatea Ierusalimului. Sfinţii Evanghelişti spun că, printre cei ce stăteau departe şi priveau pătimirile Domnului, „erau şi femei“ şi o amintesc pe Maria Magdalena, pe Maria, cea logodită cu Iosif, care era deci şi mama fiilor lui (Iacov cel Mic şi Iosi) şi pe Salomeea. Dintre acestea, Maria, mama lui Iacov şi a lui Iosi, este însăşi Maica Domnului. Mironosiţele au însoţit-o şi au rămas lângă ea în acele momente dramatice. Când Iosif şi Nicodim au pus în mormânt nou trupul Domnului, „şezând de faţă“, erau acolo Maria Magdalena şi „cealaltă Marie“.

Odinioară, cea dintâi dintre fiinţele omeneşti care l-a văzut pe Adam a fost femeia sa Eva. După Învierea Domnului, Adam Cel Nou, cea dintâi fiinţă care L-a văzut a fost tot o femeie, fiindcă ucenicii Lui nu erau de faţă, fiind ascunşi de frica iudeilor. Femeile mironosiţe sunt aşadar cele dintâi martore şi mărturisitoare ale Învierii. Dintre ele, Maica Domnului a venit cea dintâi la mormântul Fiului ei şi ea a fost „cea dintâi dintre oameni care a primit vestea cea bună a Învierii Domnului“, chiar de la Domnul.

Înaintea tuturor, Pururea Fecioara a ştiut că Fiul ei înviase şi s-a bucurat de cuvântul Lui, I-a văzut ochii şi I-a auzit glasul, „I-a atins cu mâinile ei picioarele neprihănite“. Preacurata s-a bucurat nespus, văzând mormântul gol, giulgiurile şi mahrama, încă îmbibate de mir şi arome, fiind aşezate de o parte, ca mărturii ale Învierii, dar fără trupul pe care-l înfăşuraseră. Maica Domnului a văzut pe „îngerul

Gunoaiele și sărăcia își fac de cap în România
Biroul primarului din Borşa a fost spart. Cine a demontat uşa şi ce a dispărut din încăpere
Mercedes căutat de autorităţile din Italia, descoperit în P.T.F. Petea
Țigări confiscate de polițiștii de frontieră înainte să ajungă pe piața neagră
Bărbat căutat de autorităţi, depistat la P.T.F. Petea
FOTO: IMPLICARE - Poliţiştii, aproape de copii, la Orăşelul Copiilor organizat la Sighetu Marmaţiei
METEO - Vremea în Maramureș pentru luni, 21 mai
Din ce cauză s-a petrecut tragicul accident de la Jibou, în care patru tinere din Maramureș și-au pierdut viața
Începând de azi, şoferii cu ITP expirată rămân fără talon şi plăcuţe de înmatriculare
METEO - Vremea în Maramureș pentru duminică, 20 mai
SIGHET: INCONȘTIENȚĂ - Doi indivizi sparg ferestrele pe spațiul verde din fața blocului, fără să le pese de copiii care se joacă în zonă
GRĂDINA MORII - „Orășelul copiilor”, eveniment pentru cei mari și cei mici: demonstrații ale polițiștilor, pompierilor, medicilor și nu numai
Multiple proiecte în derulare la Onceşti
CĂLINEŞTI – Animalele sălbatice distrug pofta de agricultură
DRAGOMIREŞTI – Respect pentru eroi!
Află cum va fi vremea în Maramureș sâmbătă, 19 mai 2018
Un ultim Omagiu lui Cristian Țopescu
BAIA MARE – Un șofer a intrat cu mașina într-o casă, pe strada Mihai Eminescu
Aleșii noștri plini de-averi, la caracter și minte sunt mizeri!
Începând cu data de 20 mai a.c. autoturismele fără ITP rămân fără numerele de înmatriculare
Bunuri contrafăcute, ce poartă numele unor mărci de renume, descoperite de polițiștii de frontieră la Sighetu Marmației
FOTO: SARASĂU - Aproximativ 10.000 de pachete cu ţigări, confiscate de polițiștii de frontieră
ULTIMA ORĂ - Cadavru neidentificat descoperit într-un șanț la Hideaga
FOTO&VIDEO - Vezi cine sunt cele cinci tinere lovite de tren în Jibou. Două sunt din Sat Șugatag
Nu este clar dacă summitul SUA - Coreea de Nord va mai avea loc
SIGHET - Blocul 2 din Cuza Vodă ar putea fi reabilitat termic printr-un proiect al Primăriei
Guvernul a alocat 15 milioane lei pentru plata lucrărilor la Aeroportul Internațional Maramureș
NOAPTEA MUZEELOR – Muzeele din Baia Mare își deschid porțile, la ceas de seară, și în acest an
Țigările electronice IQOS strâng date despre cei care le folosesc
Cuburi de gheață cu fecale și e-coli, vândute la pungi în România
Primarii și consilierii locali și județeni vor putea avea funcții și în sectorul privat
MĂSURI FERME - Doi băimăreni bănuiţi de comiterea unei tâlhării, identificaţi şi reţinuţi de poliţişti
Programări online la permise pe platforma națională www.drpciv.ro
O companie de transport feroviar din Japonia şi-a cerut scuze, după ce un tren a plecat mai devreme din gară cu... 25 de secunde!
Semnal de alarmă: o substanță chimică interzisă în 1987 a reapărut în atmosferă și mănâncă stratul de ozon