„De mai multe saptamani, in fiecare zi auzim vorbindu-se despre atacuri teroriste. Aceste ultime evenimente au afectat si cetateni polonezi”, a declarat marti - in fata jurnalistilor - sefa guvernului polonez, Beata Szydlo.

Un refugiat sirian de 21 de ani a ucis duminica, in cursul unei dispute - o poloneza de 45 de ani cu o lovitura de maceta, intr-un mic restaurant din orasul Reutlingen (in sud-vestul Germaniei), fugind apoi si ranind alte cateva persoane. Politia germana a calificat cazul drept o drama pasionala. El se inscrie totusi in o serie de alte tragedii: atentatul sinucigas revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic in apropierea locului unde se desfasura un festival de muzica, atacul cu toporul si impuscaturile soldate cu o baie de sange la Munchen.

„Statul polonez are obligatia sa ceara explicatii despre ceea ce s-a petrecut, o informare onesta, pentru ca toate acestea se desfasoara de cealalta parte a frontierei noastre”, a declarat sefa guvernului conservator polonez.

Ministrul afacerilor externe polonez, Witold Waszczykowski, denuntase luni responsabilitatea Germaniei pentru aceasta serie de atacuri sangeroase.
„Serviciile de securitate si politicienii germani poarta responsabilitatea pentru securitatea in Germania. Asteptam sa ne explice pentru ce au loc aceste actiuni”, indicase seful diplomatiei poloneze, citat de agentia oficiala locala PAP.

„Suntem asigurati ca deschiderea Europei si acceptarea unui val atat de important de migranti nu vor provoca probleme. Or, se dovedeste ca da”, a insistat Waszczykowski, a carui tara adoptase o pozitie foarte ferma impotriva cotelor europene obligatorii de imigrare si care ramane extrem de reticenta fata de primirea migrantilor pe teritoriul sau.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet