97,2% dintre alegătorii din stânga Nistrului au votat pentru alipirea la Rusia la referendumul din Transnistria din 2006, a amintit președintele Sovietului Suprem, indicând că legislativul transnistrean a adoptat deja în prima lectură proiectul de lege constituțională privind aplicarea legislației ruse pe teritoriul Transnistriei.

În Transnistria limba de stat este limba rusă. În plus, aici trăiesc mai mult de 200.000 de cetățeni ruși, argumentează oficialul de la Tiraspol.

În mesajul adresat președintelui Dumei se menționează, de asemenea, „situația dificilă” a Transnistriei, care ar putea să se deterioreze și mai mult în cazul în care Republica Moldova, care a parafat împreună cu Georgia Acordul de asociere la UE, va introduce măsuri economice restrictive.

Un apel similar a fost trimis Dumei de Stat și de către organizații publice din Transnistria, după cum relatează marți agenția de presă ITAR-TASS.

Apelul Tiraspolului intervine la o zi după ce partidul Rusia Justă și-a retras din Dumă proiectul de lege privind simplificarea aderării de noi teritorii la Federația Rusă, text ce permitea includerea unor părți ale unor state străine chiar și în absența unui acord din partea țărilor respective în cazul „lipsei unei autorități legitime eficiente” , pe baza rezultatelor unui referendum sau a unei solicitări.

Oricum, acest proiect nu convenea Tiraspolului, după cum atrage atenția liderul Sovietului Suprem, indicând că documentul facilita doar aderarea Crimeii la Rusia, nu și a Transnistriei, deoarece, potrivit lui Mihail Burla, autoritățile de la Chișinău nu pot fi numite fără echivoc ineficiente.

Aflat într-o vizită de o zi la Kiev, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat luni că referendumul din Crimeea s-a desfășurat după scenariul transnistrean, scrie agenția de presă Unian.

Republica Moldova nu va recunoaște niciodată rezultatele „referendumului fals” din republica autonomă Crimeea, care s-a desfășurat după un scenariu similar cu cel din Transnistria, a declarat Leancă, în finalul convorbirilor purtate cu președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov.

La rândul său, președintele interimar ucrainean a declarat că ceea ce se întâmplă astăzi în Crimeea „nu este nimic altceva decât o agresiune nemotivată din partea Federației Ruse, care nu are nicio explicație: nici legală, nici morală”, potrivit agenției de presă menționate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet