Cercet─âri anglo-daneze arat─â c─â ├«n 40% din lombalgiile cronice cu hernie de disc cauza durerilor ar putea fi legat─â de o bacterie din coloana vertebral─â. Este vorba despre Propionibacterium acnes (P. acnes), implicat ┼či ├«n acnee.

Speciali┼čti de la Universitatea Danemarcei de Sud din Odensee ┼či de la Birmingham au efectuat cercet─ârile pe un grup de circa 60 de pacien┼úi care sufereau de mai multe luni de dureri lombare ┼či care trecuser─â printr-o opera┼úie de hernie de disc (├«n cursul interven┼úiilor fuseser─â realizate biopsii). La RMN se pusese ├«n eviden┼ú─â o anomalie vertebral─â cunoscut─â radiologilor sub numele de Modic 1 (semnal de inflamare). Coordonatorul lucr─ârilor arat─â c─â aceast─â configura┼úie poate fi o "semn─âtur─â" a prezen┼úei P.acnes.

Pacien┼úii au fost ├«mp─âr┼úi┼úi apoi ├«n dou─â grupe: timp de trei luni, primii au primit un placebo (substan┼úa inactiv─â din punct de vedere chimic), iar cei din al doilea grup, un antibiotic (amoxicilin─â + acid clavulanic). Rezultatul arat─â c─â numai cei trata┼úi au antibiotice au ├«nregistrat o ameliorare: durerile dorsale au sc─âzut mult ├«n frecven┼ú─â ┼či intensitate.

"Cercet─ârile lanseaz─â serios ipoteza unei infec┼úii localizate pentru explicarea anumitor lombalgii persistente ┼či rezistente la tratamentele obi┼čnuite", relateaz─â cotidianul men┼úionat. Constat─ârile trebuie totu┼či confirmate ┼či clarificate, ├«ns─â perspectiva este promi┼ú─âtoare, ├«ncheie Le Figaro.

Citește și

loading...