Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile din Dosarul Microsoft. "Nu am dat declaraţie, am avut o discuţie cu doamna procuror, sunt suspectată de abuz în serviciu", a spus Ecaterina Andronescu.

Întrebată dacă nu este cercetată şi pentru luare de mită şi spălare de bani, aşa cum DNA a comunicat iniţial, Ecaterina Andronescu a răspuns sec: "Nu. Doar abuz în serviciu".

Avocatul care a însoţit-o la DNA a declarat că nu s-a pus problema obţinerii unui aviz pentru arestarea fostului ministru al Educaţiei.

"Eu am adus nişte documente. O să încerc să dau din nou răspunsuri la referatul pe care l-am primit şi încerc să-mi dovedesc nevinovăţia", a precizat fostul ministru al Educaţiei.

"N-am primit niciodată nimic, n-am condiţionat niciodată pe nimeni şi n-am să fac asta niciodată în viaţa mea, cât trăiesc", a spus Ecaterina Andronescu, cu ochii în lacrimi.

Ecaterina Andronescu a ajuns la DNA joi dimineaţă la ora 8.00, deşi fusese chemată de procurori abia la ora 10.00. Fostul ministru al Educaţiei a stat timp de două ore în sala de aştetare înainte de a intra în biroul procurorului, unde i se vor aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi unde va afla ce probe există împotriva sa. Discuţiile cu procurorii s-au încheiat după aproximativ o oră şi jumătate.

Senatorul Ecaterina Andronescu a rămas fără imunitate parlamentară pe 19 noiembrie, când s-a votat încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele său, în dosarul Microsoft. Fostul ministru al Educaţiei le-a cerut colegilor senatori să dea aviz ridicării imunităţii pentru ca ea să îşi poată demonstra nevinovăţia în acest dosar şi să-şi spele astfel imaginea pătată de asemenea acuzaţii.

"Le-am cerut colegilor de la tribună să pot să merg în justiţie să-mi dovedesc nevinovăţia. Pentru mine era mai important, decât să iau aici o hotărâre favorabilă şi să rămân cu o pată pe onestitatea mea, să merg şi să demonstrez că sunt nevinovată. De aceea am cerut de la tribună acest lucru (ridicarea imunităţii, n.r.)", spunea Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă în Dosarul Microsoft.

În solicitarea trimisă Parlamentului prin care cere încuviinţarea urmăririi penale, DNA susţine că în perioada în care a fost ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu a favorizat compania SIVECO şi a luat mită de la această societate. În schimb, compania ar fi primit tratament preferenţial la încheierea unor contracte publice.

Ecaterina Andronescu face parte din lotul de nouă foşti miniştri care sunt acuzaţi de corupţie în legătură cu acordarea unor contracte din domeniul IT. În total este vorba de contracte de peste 1 miliard de euro.

Potrivit DNA, Ecaterina Andronescu este investigată pentru modul în care au fost acodate contractele în cadrul proiectului „Sistem Educaţional Informatizat".

Citește și

loading...