Macheta studenților români, denumită „RedWood Tower”, reprezintă o structură de 29 de etaje, realizată integral din lemn de balsa, un lemn cu o structură foarte ușoară.

„Chiar dacă a avut o greutate de doar 606 grame, cu o încărcare suplimentară de peste 11.38 kilograme, a rezistat cu brio celor 3 cutremure simulate din cadrul concursului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de universitate AGERPRES.

Seismic Design Competition este recunoscut la nivel mondial drept un concurs riguros. Sistemul de punctare al fiecărei echipe presupune o analiză minuțioasă a fiecărui proiect, pentru care se analizează propunerea de design, prezentarea, acuratețea predicțiilor, cheltuielile anuale făcute cu administrarea clădirii sau costul seismic anual. Din rezultatul cumulat al acestor criterii se obține venitul anual, venit care reprezintă de fapt scorul final al echipei.

În urma prezentărilor și testelor efectuate, echipa Universității Tehnice din Cluj Napoca a avut un profit anual de 633.432 de dolari, clasându-se astfel pe locul I, urmată de University of California, Berkeley și Cornell University.

Echipa clujeană s-a confruntat cu 33 dintre cele mai prestigioase universități din lume, printre care: University of California, California State University, University of British Columbia, Stanford University, University of Michigan, University of Toronto.

Echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca a fost reprezentată la acest concurs de 12 studenți. „A fost o experiență interesantă din prima zi. Simțeam non-stop presiunea anilor anteriori, fiindcă echipele de la Cluj au luat Locul I și în 2014 și în 2015. Nu e ușor să fii obligat să fii cel mai bun. Pe parcursul muncii la proiect am învățat să ne gestionăm timpul, să lucrăm în 3 schimburi, distribuiți pe mini-echipe de lucru; suplimentar am avut și campaniile pentru strângeri de fonduri. Miza ne-a stimulat să ne mobilizăm, să dăm tot ce e mai bun din noi, însă un aport major în organizare l-a avut Ovidiu, coordonatorul nostru”, a afirmat Horia Marian, căpitanul echipei, student în cadrul Facultății de Construcții Cluj-Napoca, anul IV, Secția Civil Engineering.

La rândul său, Ovidiu Prodan, a explicat că performanțele din ultimii trei ani au confirmat pregătirea bună a studenților clujeni în ingineria structurală.

„Rezultatul muncii susținute a întregii echipe a fost din nou apreciat de juriu, organizatori și participanți; dovadă sunt și premiile speciale obținute: Architecture Award, CSI Communication Award. În acest an am lansat Centrul de Inginerie Seismică (CIS), care își propune promovarea interesului pentru ingineria seismică și derularea unor acțiuni de conștientizare a societății cu privire la pericolul reprezentat de cutremure și la măsurile de siguranță. Asociata noastră desfășoară colaborări cu ISU (proiectul Nu tremur la Cutremur), Crucea Roșie România, în aprilie activitatea CIS urmând să fie prezentată la New York în cadrul Earthquake School Awarness. Dorim ca în următorii ani să atragem atenția asupra proiectării seismice”, a spus Ovidiu Prodan.

Seismic Design Competition este un eveniment anual care este organizat de EERI SLC (Students Leadership Council http://slc.eeri.org/SDC2016.htm) și anul acesta s-a desfășurat la San Francisco, California în perioada 5-8 aprilie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și