Vineri, 27 decembrie, cu începere de la ora 9.30, în centrul orașului a fost organizat Târgul de artă populară, deschiderea propriu-zisă a evenimentului având loc la ora 12,00, pe platoul din fața Primăriei Sighetu Marmației, când s-a trecut la primirea pluguşorului şi a colindătorilor din Vadul Izei şi Valea Stejarului. La festival au fost prezenți, alături de reprezentanții autorității locale, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, consilierii județeni Gheorghe Mihai Bârlea, Nicolae Mișulec și Gheorghe Grad, consilieri locali din Sighetu Marmației, dar și fostul prefect de Maramureș, Vasile Moldovan.

În intervalul 12.15 – 13.30, localnicii, dar și turiștii prezenți la Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă ”Marmația” au putut admira, în centrul orașului, alaiul datinilor de iarnă, respectiv ansambluri folclorice din Maramureş, dar și din ţară şi din străinătate. Echipați în frumoasele straie reprezentative zonei din care provin aceștia s-au deplasat pe traseul strada Iuliu Maniu, Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, str. Dr. Ioan Mihaly de Apșa, strada Bogdan Vodă, clădirea Primăriei și a Pompierilor (cu oprire în fața la David`s Pub, Primărie și strada Traian) cu întoarcere pe strada Traian și Piața Libertății, până la Complexul “Curtea Veche”. Între orele 15–17, pe scena în aer liber amenajată în centrul oraşului a avut loc spectacolul de datini și obiceiuri de iarnă, respectiv selecţii din programul formaţiilor din județul Maramureș.

Acțiunea a continuat, între orele 17 și 21, pe aceeași scenă, cu momentul artistic ”După datini colindăm!”, care a cuprins datini și obiceiuri de iarnă prezentate de formaţiile şi grupurile de colindători din străinătate, participante la festival, dar și de către Ansamblul ”MARA”.

Seara s-a încheiat cu un spectaculos recital de colinde oferit de Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu și taraful ”Crai Nou”.

Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă ”Marmația” a fost un proiect cultural prioritar al Consiliului Județean Maramureș, fiind finanțat cu suma de 100.000 de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet