Potrivit acestor documente, calculatorul la care lucrează NSA îi va permite să spargă codurile informatice care protejează secretele bancare, medicale, informațiile guvernamentale sau din lumea afacerilor.

Marile companii din domeniul informatic, cum ar fi IBM, își urmăresc de mult timp obiectivul de a crea calculatoare cuantice care vor permite exploatarea puterii atomilor și moleculelor, crescând astfel în mod considerabil rapiditatea și securitatea calculatoarelor.

Cu toate acestea, experții sunt de părere că este puțin probabil ca NSA să fie pe punctul de a crea o asemenea mașină fără ca oamenii de știință să fie la curent.

"Pare puțin probabil ca NSA să fie atât de avansată în raport cu companiile civile fără ca cineva să știe", a declarat pentru Washington Post Scott Aaronson de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Agenția pentru Securitate Națională a refuzat să răspundă unei cereri adresate de AFP în legătură cu acest subiect.

Conform documentelor obținute de publicația americană, NSA lucrează la acest proiect în camere speciale, numite "cuști ale lui Faraday", care protejează de poluarea electromagnetică provenită din exterior.

Cu ajutorul puterii potențiale ale calculatoarelor cuantice, aceste mașinării inovatoare vor fi capabile să descifreze orice cod folosit în prezent pentru a proteja activitățile online, ale băncilor ori corespondenței electronice.

De mai multe luni, dezvăluirile făcute de Edward Snowden au ridicat vălul în legătură cu amploarea programului american de spionaj în orice domeniu vizând mai multe țări europene, instituțiile UE sau chiar sistemul de videoconferință intern al ONU, și în special cu rolul pe care îl joacă NSA în acest sens.

Citește și