Noua lege a educaţiei naţionale declară război deschis elevilor care folosesc telefoanele mobile în timpul orelor, fără acordul profesorilor. Astfel, la grădiniţă, în clasele primare şi la gimnaziu, toate telefoanele mobile ale copiilor sunt strânse şi uneori încuiate sub cheie pe durata cursurilor. Cei care nu predau dispozitivele riscă să rămână fără ele. Doar la liceu elevii au voie să le aibă asupra lor, dar nici ei nu au dreptul să le folosească independent la cursuri.

Este final de program pentru aceşti elevi de clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială Herăstrău, momentul multașteptat în care vor primi și telefoanele mobile. Au fost predate învăţătoarei încă de la prima oră.
Floarea Georgescu, profesor învăţământ primar: Am încercat fără telefoane, dar nu este util lucrul acesta. Părinţîi, pentru faptul că ei stau în zona şcolii, părinţii au instalat pe telefon controlul parental şi în felul acesta ştiu în fiecare clipă unde se află copilul. Părinţii dacă doresc să ia legătura cu copiii, în tipul pauzei, pentru că ştiu când sunt pauze, îmi trimit mie pe telefon mesajul către copil.
Şi elevii de gimnaziu cunosc noile reguli. În şcoala Herăstrău, nu au avut voie cu telefoanele la ore nici în trecut. În clasa lui, Eric este cel care le strânge de la colegi.
Cel mai simplu este însă cu elevii din primele clase.
Mărioara Sideriaș, directoarea Şcolii Gimnaziale Herăstrău, Bucureşti: Părintele nu întotdeauna este de acord, mai ales la aceste telefoane, dar va trebui să înţeleagă că este chiar necesar acest lucru pentru bunul mers al procesului de învăţământ. În caz în care chiar au neapărat nevoie de ele, sigur că da, le vor folosi.
Prin noua lege a educaţiei naţionale utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor este interzisă în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial.
Noutatea pe care o aduce legea educaţiei naţionale acum este pârghia legală prin care profesorii de la gimnaziu sau învăţătorii pot confisca, cu ghilimelele de rigoare, telefoanele mobile de la elevii care aleg să le folosească în timpul orelor de curs. Ulterior, dispozitivele vor fi predate părinţilor sau aparţînătorilor legali. În ceea ce îi priveşte pe elevii de liceu, în cazul lor e nevoie de regulă adoptată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în cadrul consiliului de administraţie al şcolii.
La Colegiul Naţional I. L. Caragiale, la clasele gimnaziale, regula se va aplica, dar de luni.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Naţional I. L. Caragiale, Bucureşti: Am acordul părinţilor pentru asta. Vor sta la mine în birou ca să nu fie vreo suspiciune. Când şi-au terminat orele vin în şir indian şi îşi iau aceste telefoane. Deci o să aveţi în birou cam 120 de telefoane. Patru cutii. Exact. De care răspund cu capul. Era şi varianta şi să le pună în dulăpioare, dar copiii mai fac glume, se duc, iau telefonul altui copil, îl scapă pe jos, se sparge şi sunt probleme.
Prin regulamentele proprii, şcolile pot decide inclusiv scăderea notei la purtare în cazul elevilor care nu respectă regulă.