"Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată de timp", a transmis SpaceX Pentagonului în scrisoarea din septembrie.

Printre documentele pe care SpaceX le-a trimis la Pentagon se află o cerere directă către Elon Musk în iulie de către generalul comandant al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, pentru aproape 8.000 de terminale Starlink. Într-o scrisoare de intenție separată către Pentagon, un consultant extern care lucrează pentru compania spațială a scris: "SpaceX se confruntă cu decizii teribil de dificile aici. Nu cred că au capacitatea financiară de a furniza terminale sau servicii suplimentare solicitate de general".

Până în prezent, aproximativ 20.000 de unități satelit Starlink au fost donate Ucrainei, iar Musk a postat pe Twitter că "operațiunea a costat SpaceX 80 milioane de dolari și va depăși 100 milioane de dolari până la sfârșitul anului". În aceste condiții, compania solicită guvernului american să intervină și să asigure finanțarea necesară continuării acestui program.

Scrisoarea lui Musk vine într-un moment extrem de sensibil pentru Ucraina

De la începutul războiului, Starlink a reprezentat una dintre principalele modalități prin care unitățile ucrainene au comunicat cu comandanții și s-au coordonat, asta după ce o parte importantă a infrastructurii de comunicare a fost distrusă în timpul luptelor.

Trebuie precizat că informațiile despre apelul lui Elon Musk către Pentagon vine pe fondul rapoartelor de pe front legate de problemele cu care se confruntă unitățile care folosesc conexiunea oferită de terminalele Starlink. Mai exact, au fost înregistrate întreruperi pe scară largă, afectând chiar și contraofensiva începută în septembrie.

O sursă familiară cu situația a anunțat că unitățile de pe front nu au fost avertizate de întreruperile de semnal. Financial Times a raportat situația, citând un oficial ucrainean care a subliniat că situația a fost "catastrofală". Elon Musk nu a negat aceste probleme, dar nu a oferit niciun comentariu, argumentând că se se întâmplă pe front este clasificat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și