OMS a facut acest anunt in contextul in care au trecut 42 de zile de la ultimul caz confirmat de analizele de laborator, ultima persoana care a murit din aceasta cauza fiind inhumata la 28 martie. Pana la 9 mai, a trecut un interval de timp de doua ori mai mare decat perioada de incubatie a bolii, care este de 21 de zile, si nu s-a depistat niciun nou caz de contaminare cu Ebola.

Acest lucru reprezinta ‘o realizare monumentala’ pentru Liberia, tara in care s-au produs intr-un an 4.700 de decese din cauza acestei maladii, din totalul de peste 11.000 inregistrate la nivel mondial, a apreciat Alex Gasa. Perioada de varf a epidemiei — cea mai grava de la identificarea acestui virus in 1976 — a fost in august-septembrie 2014, cand s-au contabilizat ‘300-400 de noi cazuri pe saptamana’, a reamintit reprezentantul OMS.

Totodata, el a atras atentia ca este nevoie de vigilenta in continuare intrucat epidemia nu a fost stinsa inca Sierra Leone si Guineea, tari vecine cu Liberia, unde numarul de imbolnaviri este intr-un considerabil regres.

Actuala epidemie de Ebola a inceput in decembrie 2013, in Guineea, si s-a manifestat mai ales in cele trei state africane mentionate, unde s-au identificat mai bine de 26.500 de imbolnaviri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și