Carlos Alvarez, ministrul sănătății al principatului Andorrei, a explicat la o întâlnire cu presa că această măsură a fost luată după detectarea, "în toate eșantioanele prelevate", a norovirusului de origine fecală, responsabil al epidemiei.

Potrivit Departamentului de Sănătate al Guvernului comunității autonome Catalonia, 4.146 de persoane au fost tratate în urma unor simptome ca greață, vărsături sau febră, după ce au băut din această apă. Șase dintre ele au fost spitalizate.

"Este prima oară când un norovirus este descoperit într-o apă îmbuteliată", declarase marți Albert Bosch, profesor de microbiologie la Universitatea din Barcelona, însărcinat cu analizele apei.

"Ar fi putut intra accidental în contact cu ape contaminate cu materii fecale. Se întâmplă când în apa potabilă de la robinet ajung într-un fel sau altul materii fecale. Este vorba însă de apă îmbuteliată și nu știm cum s-a putut întâmpla un asemenea lucru", explicase expertul.

Inițial autoritățile principatului au sperat ca infecția să fie limitată doar la linia de producție. Dar analizele au confirmat că este infectată chiar sursa de apă, lucru "foarte rar". Potrivit autorităților, nu a fost detectată nicio infiltrare de ape menajere în pânza freatică, dar urmează să fie realizate analize mai ample.

Epidemia s-a declanșat la 15 aprilie. Firma responsabilă anunțase chiar în ziua respectivă retragerea de pe piață a 6.150 de sticle care fuseseră repartizate la 925 de întreprinderi din Barcelona și în orașul învecinat Tarragona.

Chestionat, guvernul Andorrei nu a fost în măsură să răspundă la întrebarea dacă apa îmbuteliată de această firmă a fost distribuită și în alte țări, de exemplu în Franța.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet