Manifestarea se va desfăşura pe stadionul municipal „Emil Alexandrescu” din Iaşi, unde se estimează că vor fi prezenţi mii de credincioşi catolici din toată ţara. Liturghia specială de beatificare va fi oficiată de către un important sobor de cardinali, episcopi şi preoţi. Cel care va conduce ritualul solemn va fi cardinalul Angelo Amato, prefectul congregaţiei pentru cauzele sfinţilor, trimisul Papei Francisc. Odată declarat fericit, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său.

Cine este Anton Durcovici

Anton Durcovici este al patrulea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignaţiu Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava şi Vladimir Ghika (2013), preot romano-catolic şi principe român, mort în 1954 în închisoarea din Jilava. Tot din România, a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul de către papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983.

„Ridicarea episcopului martir Anton Durcovici la cinstea altarelor este încă un semn al bunăvoinţei lui Dumnezeu care poartă de grijă Bisericii Sale, înzestrând-o cu modele de credinţă şi mijlocitori pentru noi. Trupul lui consumat de suferinţa închisorii şi înghiţit de pământul din care a fost luat îşi aşteaptă Învierea de apoi la Sighet, locul sfinţit de jertfe”, a spus P.S. Vasile, episcop eparhial greco-catolic al Maramureşului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și