Imediat după afișarea rezultatelor, procurorii DNA au descins împreună cu mascații la câțiva zeci de profesori și câteva sute de elevi. Atunci s-au confiscat sume importante, două persoane fiind arestate preventiv.

A fost primul dosar instrumentat in Romania dupa un examen scolar si, in acelasi timp, primul caz din analele justitiei maramuresene in care au fost adus in fata instantei un grup atat de mare de persoane, pentru ca procurorii anticoruptie au trimis in judecata 125 de inculpati.

Printre cei condamnati inițial de Tribunal s-au aflat:

Leordean Virginica Meda, directoarea Liceului particular ”George Pop de Basesti”, filiala Sighetu Marmatiei in anul 2008, care a fost gasita vinovata de magistrati pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, fiind condamnata la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare, precum si pentru dare de mita, fapta pentru care i s-a mai adaugat inca 1 an inchisoare. Tribunalul Maramures a decis, potrivit Codului Penal, ca Leordean Virginica Meda sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an si 6 luni inchisoare. Din aceasta i se va deduce perioada cat a fost in arest preventiv, incepand cu 9 iulie 2008 si pana la 5 noiembrie 2008.

Aurora Puscas, presedinta Fundatiei Sfantul Anton de Padua din Ulmeni, patroana liceului particular si, in acelasi timp, directoarea adjuncta a Grupului Scolar din Ulmeni, a fost condamnata, de asemenea, la 2 ani inchisoare fiind gasita vinovata pentru 2 ani de inchisoare. Sentinta se pare ca nu a intristat-o prea tare, pentru ca potrivit unor informatii pe surse ea ar fi petrecut intr-un hotel de patru stele din Baia Mare la cateva ore de la decizia magistratilor in compania catorva zeci de persoane, care au sarbatorit-o de ziua ei de nastere, inclusiv cu un foc de artificii care s-a vazut de la departare si care a tinut cel putin cinci minute.

Aurora Puscas - presedinte al Fundatiei ”Sfantul Anton de Padua” – Ulmeni, care patroneaza si Liceul ”Georghe Pop de Basesti”, a fost acuzata de procurori ca i-ar fi dat profesoarei Marchis Ortensia suma de 15.000 lei prin Meda Leordean. In schimb, aceasta urma sa ii convinga pe colegii sai din comisie sa aiba o atitudine ingaduitoare la notarea lucrarilor de bac ale elevilor liceului.

Condamnari pentru “cumpararea” tacerii si indulgentei:

Profesoara baimareana Ortensia Marchis, membru in comisia de evaluare zonala a lucrarilor de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2008, a fost condamnata la pedeapsa de 1 an inchisoare.

De asemenea, profesorul Calin Paul Micu – vicepresedinte al comisiei de bacalaureat din Centrul de examen de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii in 2008 si fost director al Liceului ”Petru Rares” din Targu Lapus, a fost gasit pentru infractiunea de luare de mita si condamnat la pedeapsa de 1 an si 4 luni inchisoare, dar in cazul sau s-a mai dispus inlaturarea interzicerii exercitarii unor drepturi ca pedeapsa complementară.

Ileana Botici, eleva de 36 de ani la data pornirii investigatiei pe care procurorii DNA Cluj au acuzat-o ca s-ar fi ocupat de strangerea banilor de la colegi pentru promovarea examenului de bacalaureat, a fost gasita vinovata pentru infractiunea de cumparare de influenta si condamnata la pedeapsa de 6 luni inchisoare, precum si complicitate la trafic de influenta, caz pentru care i s-a aplicat pedeapsa de 1 an inchisoare.

Instanta a dispus ca Ileana Botici sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an inchisoare. Tot magistratii maramureseni, in aceeasi sedinta, au stabilit ca aceasteia sa ii fie suspendata conditionat executarea pedepsei, fosta eleva avand un termen de incercare de 3 ani. Ileana Botici a stat dupa gratii o luna si jumatate, imediat dupa demararea anchetei fiind arestata preventiv.

Profesori si elevi, condamnati si iertati la gramada:

Tribunalul Maramures, in acelasi dosar “Mita la bac”, au mai condamnat 35 de persoane - inclusiv cadre didactice - pentru infractiunea de luare de mita la pedeapsa de 1 an inchisoare si a inlaturat interzicerea exercitării unor drepturi ca pedeapsă complementara. Magistratii le-au suspendat conditionat acestora executarea pedepselor cu inchisoare, inlocuind masura cu un termen de incercare de 3 ani. Acestea au avut rolul de asistenti cu atributii de supraveghere in comisia de examen de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei.

Restul persoanelor implicate in dosarul “Mita la bac”, elevi ai liceului particular care au dorit sa promoveze bacalaureatul pe bani, au fost condamnate pentru infractiunea de cumparare de influenta la pedeapsa de 6 luni inchisoare. Si in cazul lor s-a dispus suspendarea conditionata a executării pedepselor pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni.

Magistratii au achitat la Tribunal doua persoane - I. Ion si M. Nelu – care au fost acuzate de luare de mita, si alte doua - I. Anuta, M. Maria – cercetate pentru cumparare de influenta.

Bani confiscati de la dascalii implicati in frauda:

Prin aceeasi sentinta s-a mai dispus confiscarea de la Meda Leordean a sumei de 70.000 de lei si mentinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor. In schimb, s-a ordonat returnarea catre aceasta a sumei de 1.750 euro. De la Calin Paul Micu s-au confiscat 1.080 lei, iar de la Marchis Hortensia suma de 15.000 lei. Acestia nu sunt singuri bani confiscati, pentru ca de la persoanele inculpate in dosar s-au adunat circa 5.000 de lei, sume incasate de la supraveghetori si alti beneficiari ai “atentiilor” colectate de la elevi pentru “cumpararea” diplomelor de bacalaureat.

În data de 25 iunie a.c., Curtea de Apel Cluj a menținut sentințele Tribunalului Maramureș, condamnând în același timp și pe cei doi inculpați achitați de către Tribunal la închisoare cu suspendare. Sentința este DEFINITIVĂ.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și