Relațiile dintre Turcia și mai multe țări vest-europene s-au deteriorat substanțial în ultimele săptămâni, Ankara comparând de mai multe ori cu metodele "naziste" refuzul unor state, în special Germania și Olanda, de a le permite unor miniștri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie din Turcia privind întărirea puterilor președintelui țării.

"Dacă Europa continuă în acest fel, niciun european din orice parte a lumii nu poate merge în siguranță pe stradă, Noi, Turcia, îi cerem Europei să respecte drepturile omului și democrația", a spus șeful statului turc, într-o întâlnire cu jurnaliștii la Ankara.

Berlinul a calificat luni drept "inacceptabile" acuzațiile formulate în ajun de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că șefa executivului german "aplică practici naziste" contra etnicilor turci din Germania și a oficialilor turci.

Ankara mai acuzase Germania, la începutul lunii martie, că a recurs la practici "naziste" atunci când a împiedicat desfășurarea mitingurilor electorale pro-referendum și când a refuzat participarea unor oficiali turci, provocând reacții critice la Berlin, Bruxelles, Paris și Haga.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și