Pe piaţa financiară externă, reacţiile au început să apară. Euro s-a depreciat cu unu la sută faţă de moneda americană şi a fost cotat la 1,099 de dolari/unitate.

Analiştii financiari se tem că efectele se vor amplifica. Wolf Piccoli, de la Teneo Intelligence, e de părere că riscul ca Grecia să părăsească zona euro e de 75% în prezent. Creditorii europeni vor rămâne duri în negociere, mai crede el şi adaugă că există posibilitatea ca preşedintele elen să demisioneze, pentru a se organiza alegeri anticipate, într-o încercare de a preveni "alunecarea" Greciei afară din zona euro.

Kathleen Brooks, de la Forex.com, se teme că Banca Centrală Europeană ar putea lua decizia de a tăia lichidităţile de urgenţă săptămâna aceasta, ceea ce înseamna că sistemul financiar elen s-ar putea prăbuşi "în câteva zile", iar Grecia s-ar putea confrunta ulterior cu o recesiune profundă, ce va ţine mulţi ani. Analiştii Barclays, citaţi de The Telegraph, văd ieşirea Greciei din zona euro ca scenariu de bază. Ei susţin că deciziile Băncii Centrale Europene vor fi cruciale în următoarea perioadă şi avansează ziua de 20 iulie drept data la care instituţia va tăia finanţarea bancilor elene, care se vor afla pe marginea prapăstiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și