“Când va începe sezonul vacanțelor în Europa și în SUA, cererea de combustibil va crește. Atunci am putea observa lipsuri: de exemplu de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa”, a spus Birol pentru sursa citată, potrivit Reuters.

El a avertizat, de asemenea, că actuala criză energetică este „mult mai mare” decât cea din anii 1970 și că va dura mai mult, apărută după embargoul impus asupra importurilor de petrol din Orientul Mijlociu.

„Atunci era vorba doar despre petrol. Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a electricității, simultan”, a mai spus Birol.

Criza energetică a început în toamna anului trecut, dar invazia rusă a Ucrainei a agravat situația, deoarece au apărut temeri privind întreruperi ale importurilor de petrol și gaze din Rusia, pe măsură ce guvernele occidentale impun sancțiuni din ce în ce mai dure Moscovei.

La începutul săptămânii, Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind reducerea masivă a importurilor de petrol din Rusia. În prima etapă, două treimi și, până la sfârșitul anului, 90%.

România importă până la 70% din necesarul de petrol. 40% este din Kazahstan, iar restul de 30% era rusesc. Intern, acoperim doar 30% din cerere. Rafinăria de la Petrobrazi prelucrează țiței românesc, iar Petrotel aducea țiței rusesc.

Între timp, în benzinării, carburanţii se scumpesc de la o zi la alta. În Capitală, de exemplu, motorina se apropie de 9 lei litrul, iar benzina, de 8 lei și 30 de bani.

În doar o lună, prețul mediu la benzină a crescut cu 7%, iar la motorină, cu aproape 3%. Așadar, pentru un plin de 50 de litri, plătim cu 28 de lei în plus la benzină, respectiv cu 12 lei mai mult la motorină.

Pentru luna aceasta, estimările sunt de creștere cu încă 5 procente, adică un plus de 40 de bani pe litru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet