Camioanele frigorifice încărcate cu vaccinul mult-așteptat rulează în acest moment pe șoselele Europei, astfel încât toate țările membre să poată începe imunizarea în același timp.

Pe de altă parte, Serbia a început de joi seară programul de vaccinare cu serul Pfizer BioNTech, iar prima doză a fost administrată șefei guvernului.

Alaturi de premierul sărb Ana Brnabic a fost imunizat și ministrul muncii, membru al grupului pentru gestionarea crizei epidemice.

Ana Brnabic, prim-ministrul Serbiei: „E prima zi, după 6 martie, când simt că avem motiv să zâmbim, e începutul sfrasitului acestei pandemii.”

În prima etapă de achiziţie, Serbia a primit aproape 5.000 de doze din serul Pfizer. Prioritate zero vor avea bătrânii, mai cu seamă cei din aziluri.

Cât despre dozele destinate Uniunii Europene, acestea sunt pe drum către toate statele-membre.

Livrările au început miercuri, când au început să plece camioane frigorifice de la laboratoarele Pfizer din nordul Belgiei. Compania farmaceutică a refuzat să dea detalii despre livrări, invocând “raţiuni de securitate”. Fiecare vehicul a fost escortat până la ieșirea de pe teritoriul belgian de câte două mașini de poliție.

Între timp, din Grecia până în Danemarca, fiecare țară își pune la punct centrele de vaccinare și își instruiește cadrele medicale.

Karabelas Militiadis, doctor centru medical: „Un doctor va stabili istoricul medical al pacientului. Vrem să știm dacă a avut vreodată probleme, recatii adverse după un vaccin.”

Asistentă: „Scanez doza, pregătesc seringa și administrez vaccinul. Apoi îi conduc pe pacienți către sala de așteptare, unde trebuie să rămână un sfert de oră, ca să ne asiguram că nu au o reacție alergică.”

În altă ordine de idei, în curând ar putea ajunge în Europa și serul dezvoltat de compania americană Moderna. Agenția Europeana pentru Medicamente ar urma să decidă aprobarea acestui vaccin pe 6 ianuarie.

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății: „Sunt incantat să anunț că AstraZeneca a depus documentația pentru aprobarea vaccinului dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, care este deja în faza de producție, aici în Marea Britanie.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și