Mulți cred că avem multe alternative la gazele provenite din Rusia, dar nu este adevărat, a indicat oficialul german la un forum pe probleme energetice organizat de publicația NOZ. "Chiar în cele mai grele momente ale Războiului Rece Rusia și-a onorat angajamentele" comerciale, a amintit ministrul Sigmar Gabriel, care este și liderul Partidului-Social Democrat (SPD).

În prezent, Germania importă din Rusia mai mult de o treime din necesarul său de gaze, dar alte țări din estul Europei, precum Bulgaria sau statele baltice, sunt complet dependente de gazele rusești.

Norvegia, descrisă adesea drept un furnizor alternativ, are posibilități limitate, iar gazele din Olanda nu au o calitate satisfăcătoare, a explicat Sigmar Gabriel.

Însă prin această declarație liderul SPD pare să o contrazică pe Angela Merkel, șefa coaliției guvernamentale din care face parte. Ea a declarat joi, în timpul unei conferințe de presă cu omologul său canadian Stephen Harper, că evenimentele din Ucraina vor conduce la "un nou mod de a vedea politica energetică". În ce privește Germania, "avem suficient gaz norvegian și britanic (...), în cazul nostru dependența (de gazele rusești) este departe de a fi cea mai semnificativă în Europa", a mai afirmat cancelarul german.

Dar statele Uniunii Europene, în frunte cu Germania, au răspuns la anexarea Crimeii doar prin sancțiuni ce-i vizează pe unii oficiali ruși și au evitat instituirea unor sancțiuni economice împotriva Moscovei, de teama represaliilor acesteia din urmă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet