Interzicerea ţigărilor aromate, cu precădere cele mentolate, va fi implementată din 2022, măsura vizându-i direct pe tinerii consumatori atraşi de gustul dulceag al tutunului cu arome sau de pachetele cosmetizate.

Cu toate acestea, interzicerea ţigaretelor de tip „slim“ a fost respinsă de două treimi dintre eurodeputaţi, o consecinţă a lobby-ului puternic condus de companiile de tabac în ultimele luni. Parlamentul European a votat să fie impusă o etichetă de avertizare care să acopere 65% din pachetul de ţigări, alegând să nu impună „pachetul alb standardizat“, propus de raportori. În plus, marca de tutun va apărea la baza pachetului, iar alte elemente de cosmetizare vor fi eliminate.

Legislatorii europeni vor limita publicitatea ţigărilor electronice, însă aceasta va putea fi vândută în continuare în magazine specializate sau tutungerii persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

Iniţiatorii aceste legislaţii controversate susţin că fumatul cauzează 700.000 de decese anual în Uniunea Europeană, iar tratamentul bolilor generate de consumul de tutun se ridică la 25 miliarde de euro pe an.

Odată ce legislaţia este aprobată de Consiliu şi formal de Parlament, statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni în care directiva va trebui implementată în legile naţionale. Ulterior, producătorii au la dispoziţie 36 de luni pentru a modifica aditivii şi cinci ani pentru eliminarea mentolului. Practic, companiile de tutun vor avea la dispoziţie opt ani pentru a se alinia normelor comunitare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet