Conform unor informații obținute pe surse se pare că există două metode prin care s-au efectuat aceste angajări în mod ilegal.

O primă metodă de angajări ilegale constă în faptul că peste 40 de persoane au fost angajate în cursul anului trecut pe post de infirmiere / asistenți medical la mai mulți operatori privați din zona Maramureșului Istoric: cabinete medicale private, laboratoare de analize etc. În timp foarte scurt, aceste persoane au fost detașate pe durată determinată la Direcția de Asistență Socială Sighet, de unde au fost transferate tot în timp foarte scurt la Spitalul municipal Sighet cu angajare pe perioadă nedeterminată.

Procurorii suspectează mai multe persoane cu funcție de conducere din Spitalul municipal Sighet (printre care și pe fostul manager Alexandru Oros), Direcția de Asistență Socială Sighet (printre care și fosta directoare Delescu Georgeta) că au organizat această filieră de angajări ilegale. Conform informațiilor deținute, se pare că „taxa de angajare” (mita) varia între 500 - 1.000 euro pentru un post de infirmier și între 2.000 - 4.000 euro pentru un post de asistent medical.

Procurorii DNA mai anchetează modul în care anumiți angajați ai Spitalului au fost avansați pe funcții superioare / alte funcții decât cele deținute, fără a se respecta condițiile legale de avansare / angajare. Adică, cu alte cuvinte, nu au fost organizate concursuri. Conform informațiilor deținute, în acest caz este vorba de 25 de infirmiere care între timp și-au finalizat cursurile de asistent medical.

Conform legii, acestea puteau participa la concurs dacă doreau să treacă de la postul de infirmier la cel de asistent. Nici în acest caz legea nu ar fi fost respectată, acestea trecând direct de pe postul de infirmier pe cel de asistent medical. Practic, la intrarea în concediul de odihnă persoanele în cauză erau angajate pe funcție de infirmier, iar la întoarcerea din concediu pe cartea de muncă scria asistent medical.

Și în acest caz, conform informațiilor obținute pe surse, se vorbește despre o „taxă de angajare” cuprinsă între 1.000 - 2.000 de euro / persoană.

În prima decadă a lunii august a.c., procurorii DNA au descins la Spitalul municipal Sighet, Direcția de Asistență Socială Sighet și la mai mulți operatori privați de unde au ridicat mai multe documente.

Se pare că și DIICOT a deschis un dosar penal „in rem” prin care anchetează modul în care a fost posibilă distrugerea în mare parte a arhivei fizice a Spitalului municipal sighet prin inundare, dar și a modului prin care a dispărut arhiva electronică a Spitalului, zice-s-ar în urma unui atac informatic inițiat de către hackeri din India.

Dacă ancheta procurorilor DNA se confirmă, să nu ne mire că nivelul de pregătire a multor cadre medicale și personal auxiliar din Spitalul municipal Sighet în cel mai bun caz lasă de dorit. În timp ce unii și-au umplut buzunarele cu zeci de mii de euro, pacienții mor cu zile prin Spitale.

Sighet 247 pune la dispoziția oricui se simte lezat de cele relatate spațiu pentru publicarea unui eventual Drept la replică, fiind un portal de știri cu adevărat independent din Sighet, care are ca scop informarea corectă și completă a cititorilor săi.

Citește și

Comentarii