Cele unsprezece podoabe preistorice din aur prezentate sunt cunoscute în literatura de specialitate ca provenind din tezaurul de la Sarasău, acesta fiind o descoperire întâmplătoare efectuată în primăvara anului 1847.

Pe teritoriul localității Sarasău au fost identificate de-a lungul timpului mai multe așezări, dar și un număr însemnat de piese de metal (depozite de bronzuri, piese izolate de bronz, dar și tezaurul de piese din aur) datând din epoca bronzului.

De asemenea, aici au fost efectuate cercetări în diverse puncte de interes arheologic, respectiv au fost întreprinse recunoașteri de teren pentru stabilirea locului descoperirii tezaurului amintit.

Din păcate, încă de la momentul descoperirii tezaurului de la Sarasău, piesele din componența sa au fost împărțite între numeroșii localnici care au participat la dezgroparea acestuia, documentele vremii menționând că numai de la primul descoperitor au fost confiscate atunci de către autorități circa 4,5 kg piese aur.

În prezent se mai păstrează doar două loturi de obiecte din această descoperire, respectiv cele din așa-numita colecție Mihályi, achiziționate la finalul anului 2016 de Muzeul Național de Istorie a României cu fonduri asigurate de Ministerul Culturii și cele aflate, de la jumătatea secolului al XIX-lea, în colecțiile Muzeului Național Maghiar din Budapesta.

Lotul de obiecte aflat în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României cuprinde următoarele obiecte preistorice din aur: șapte aplice discoidale (discuri spiralice) bogat ornamentate; trei verigi cu capete deschise, decorate cu mici nervuri circulare și două sute treizeci și nouă de mici mărgele semisferice și bitronconice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și